Томов за Диксън: Дотук само думи, трябват финансови документи - ще е фрапантно, ако лъже

Томов за Диксън: Дотук само думи, трябват финансови документи - ще е фрапантно, ако лъже

Бившият президент на ЦСКА Александър Томов коментира пред Sportal.bg евентуалната сделка между Наско Сираков и Джоузеф Диксън относно мажоритарния дял акции на Левски. Професорът по икономика отбеляза, че за момента се чуват само думи от страна на англичанина, който трябва да покаже финансови документи. Бившият вицепремиер добави, че държавните институции също трябва да бъдат запознати със сериозността на инвеститора.

Петър Ганев: Диксън представи устни гаранции, но конкретни не съм виждал
Петър Ганев: Диксън представи устни гаранции, но конкретни не съм виждал

"Когато се прави такава крупна инвестиция, е необходимо да има обвързващи документи от финансовите институции, които седят зад господина. Той трябва да даде ясни доказателства на Наско Сираков, че разполага с тези пари и че тези пари могат да бъдат използвани за конкретните цели. 

Важен въпрос е какво е поискал Диксън от българската страна - дали е поискал права и разрешителни да строи стадион? Ако той построи голям търговски център, съответно офис-помещения, което между другото предвиждах да направя навремето на "Армията", без търговски център, това може да покрие тези инвестиции. Така Диксън може да върне инвестираните пари. Във всички случаи обаче трябва да бъдат представени документи като доказателство. Трябва да се прехвърлят и суми за покриването на чисто спортно-техническата дейност, за да се докаже сериозна обвързаност. 

20 Джоузеф Диксън за бъдещето на Левски

Не може да се вярва на думи, трябва да се вярва на финансови документи и на банкови гаранции. Всичко зависи от договора, който евентуално ще се сключи между двете страни. Засега виждаме само думи. При строителство на един модерен стадион има възможност тези пари да се върнат. Когато с Лоурънс Дейвис и после със Стивън Ло планирахме за “Армията”, излизаше възвръщаемост за седем-осем години. 

Въпросът е дали такива пари са налични, сумата е доста внушителна. Диксън трябва да покаже не само на акционерите, но и на обществеността доказателства за своята сериозност. Само на думи и обещания, може да изглежда като една авантюра. Държавните институции също трябва да бъдат запознати със сериозността на инвеститора. 

Изглежда фрапантно, ако просто човекът лъже. Би трябвало да има тези финансови документи, с които да докаже своите сериозни намерения. Другото е договорът за прехвърлянето на акциите - трябва да бъде обвързващ, с ясни клаузи в него. Важно е не само кои пари ще отидат за стадион, но и кои пари ще отидат за поддържане на спортно-техническата дейност на отбора", заяви Александър Томов. 


Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти