Гледай на живо

Евро 2020: Швеция - Словакия 0:0 (почивка)

Кариерата на Мазепин във Формула 1 под въпрос

Кариерата на Мазепин във Формула 1 под въпрос

Никита Мазепин изживява детската си мечта през тази година да се състезава във Формула 1. Пилотът на Хаас е твърдо последен в колоната, но това не е толкова важно, след като от американския отбор решиха да не развиват изобщо болидите си през тази година и използват участието си в шампионата най-вече за развитието на своите пилоти Мазепин и съотборника му Мик Шумахер, син на легендата и седемкратен световен шампион във Формула 1 Михаел Шумахер. 

Проблемът за Никита обаче идва от неговата родина Русия и правилата на армията, които задължават всички свои граждани да отбият военната си служба. Явно дори бащата на младия руски пилот – милиардерът Дмитрий Мазепим, който е и основен спонсор на отбора Хаас, не може да спаси сина си от руската казарма. Законите в Русия налагат едногодишна служба, или три години работа в администрацията на Министерството на отбраната, като подготовка за офицер от запаса. 

Мазепин младши е избрал втория вариант и вече две години ходи всяка седмица по един ден да отбива службата си. Тази година обаче това става прекалено сложно за него заради проблемите с пътуванията и всички протоколи и тестове около пандемията. 

Бащата на Мазепин се надява от Министерството на отбраната в Русия да проявят разбиране, ако ангажиментите на Никита в отбора на Хаас и участието му във Формула 1 наложат негово отсъствие в някой от задължителните му дни за присъствие.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички