Звезди от MotoGP разочаровани от провеждането на ГП на Италия след смъртта на Дюпаские

Звезди от MotoGP разочаровани от провеждането на ГП на Италия след смъртта на Дюпаские

Голяма част от звездите на Световния шампионат по мотоциклетизъм на писта в клас и MotoGP не скриха своето разочарование от решението Гран При на Италия да бъде проведено тази неделя. Причината за техните изказвания беше решението надпреварата да се състои въпреки трагедията часове преди старта, когато 19-годишният швейцарски пилот в клас Moto3 Джейсън Дюпаские загуби живота си след инцидент от съботната квалификация на пистата „Муджело“. 

Седемкратният световен шампион в кралския клас Валентино Роси, който има още две титли в 125 и 250-кубиковите класове, зададе въпрос след домашното му състезание в Италия: 

„След ужасния инцидент, който се случи вчера с Дюпаские на пистата, и днешната тъжна новина за кончината му се питам защо изобщо се състезавахме? При такива моменти всичко губи значение. На всички ни е много тежко, но не ние вземаме решенията“, коментира Роси. 

„Винаги в такива черни дни има мнения, че ако не се състезаваме няма да променим случилото се. Аз уважавам и тях. Тъгата ни без значение от решението за състезанието остава огромна“, завърши легендарният италианец. 

Пилотът на Ducati Франческо Баная, който отпадна още във втората обиколка вчера: 

„Ако вчера ни беше тежко, днес всичко стана черно и покрито от тъга. Стартирах добре в челото, но за мен днес нямаше никакво значение дали ще съм първи или последен. Това бе един от най-лошите дни в живота ми, в такива моменти не трябва да се състезаваме. Според мен, ако кончината бе на пилот от клас MotoGP, състезанието нямаше да се състои и това не ми харесва“, категоричен бе Баная. 

„Не си търся оправдания за отпадането, но истината е, че мислих само за Джейсън и семейството му. Загубихме един прекрасен младеж на 19 години и това е трудно за превъзмогване“, завърши той. 

Данило Петручи също изрази своето недоволство от решенията на световната федерация и организаторите: 

„Днес беше много, много тежко да се състезаваме. Но не от спортна гледна точка, а от чисто човешка. Никой обаче не ни попита какво е нашето мнение, на пилотите. Трябваше да излезем и да се състезаваме на същата писта, където часове преди това всички видяхме как лежеше наш приятел. Всеки от нас можеше да е на неговото място и по-лошото е, че всичко това не се случва за първи път. Това е черен ден за моторните спортове, изпращам моите съболезнования към семейството и близките на Джейсън Дюпаские“ , коментира трагичния инцидент Данило Петручи.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти