Гледай на живо

"Трето полувреме" след Финландия - Русия 0:1

Симона Петкова: Надявам се България да вземе пример от Португалия и Германия и да се инвестира в женския футбол

Симона Петкова: Надявам се България да вземе пример от Португалия и Германия и да се инвестира в женския футбол

Една от водещите ни футболистки в чужбина безспорно е Симона Петкова. В момента атакуваща полузащитничка защитава цветовете на швейцарския Лугано, за който до момента има седем попадения - два в шампионата и пет в турнира за Купата, където Лугано стигна до полуфинала. Петкова сподели пред Sportal.bg как вижда развитието на футбола при жените в България и засегна други интересни теми. 

Симона Петкова

В момента играеш за женския отбор на Лугано. Швейцарски град, намиращ се на границата с Италия. Какви са впечатленията ти от страната и футбола в Швейцария? 

- Живея в Лугано и съм изключително изненадана от града и от държавата като цяло. Толкова подредено, организирано, красиво и спокойно е тук. Женският футбол е на много добро ниво. Лигата ни е професионална и класата на някои от отборите се вижда и в турнира на Шампионска лига. За съжаление, отборът ти се намира на последно място в класирането. На какво се дължи това и би ли отличила някой от тимовете в шампионата? - За съжаление, един от проектите на отбора напълно се провали. Започнахме шампионата много слабо, но след коледната пауза всичко се промени. Настъпиха промени, което се вижда и в резултатите ни последните мачове. Бих отличила Сервет, Базел Йънг Бойс това са едни от най-силните отбори в първенството ни. 

В България започна развитието на женския футбол, като някои мачове се излъчват на живо по Спортал ТВ. Ти имаш ли възможност да гледаш срещите и как би оценила нивото на българския женски футбол? 

- Да, много се радвам че имам възможност да гледам мачовете, които излъчвате. Следя с интерес развитието на женския футбол в страната. Трябва да сме реалисти и да гледаме обективно на нещата. Нивото в България е слабо, физическите възможности на момичетата свършват около 60-ата минута. Но е похвално колко голям интерес проявяват малки момичета и с какво желание играят. От друга страна средната възраст в отборите е много малка, което не е толкова добре. Хубаво е да има повече опитни футболистки в отборите, за да помагат в развитието на по-малките. Визирам тима на Габрово. Там няма опит, трябва да има няколко по-големи момичета, които да поведат отбора... Преди дни НСА победи със 17:0. Какво мислите вие за този мач? Как НСА ще се готви за ШЛ? Без конкуренция в първенството няма да се получават нещата.

Симона Петкова

Сама заговори за Габрово - твоя роден град. Допускаш ли вариант да се завърнеш един ден в България и да играеш за тима на родния ти град, или пък да подсилиш някой друг отбор? 

- За момента съм се фокусирала върху кариерата ми извън България. Не е изключено прибиране, но на по-късен етап. Момичетата в България знаят, че с каквото мога бих им помогнала. Винаги, като се прибера, се виждам с отбора на Габрово тренираме заедно. Но пак казвам, че за момента целите ми са да продължа да играя извън България. 

Какви са амбициите ти и тези на отбора ти в момента? 

- В момента имаме една цел и тя е да останем в елита на швейцарски футбол. Имаме бараж с отбор от Серия Б и трябва да мислим за това. Всички усилия на отбора са насочени в тази посока Всяка година журналистите в България избираме Футболист на годината както при мъжете, така и при жените. 

Въпреки че Евдокия Попадинова печели през последните години, голяма част от гласовете подкрепят и теб. Контактувате ли с Евдокия? 

- Благодаря на всички, които дават своя глас за мен. Не знам по какви критерии се избират най-добрите, но това не е моя работа. С Евдокоя играем за националния отбор на страната. Разбира се че контактуваме.

И като заговори за националния отбор, България ще играе с световни квалификации за Мондиала през 2023. Как ще коментираш жребия, който ни постави в група с Германия, Португалия, Сърбия, Турция и Израел? 

- Много ми се иска, но трябва да сме реалисти. Няма как да искаме да се надиграваме с държави, които развиват женския футбол от толкова много време. Германия е световна сила, което се вижда от всички. За нас е важно да се подготвим и да успеем да дадем максимума, на който сме способни. Надявам се в България да вземат пример от Португалия и Германия и да се инвестира в женския футбол в страната. Само така ще станем конкурентоспособни. 

Прокрадват се информации, че от УЕФА ще задължат всеки професионален клуб да има женски отбор, за да получи лиценз за участие в евротурнирите. Има ли резон според теб в това? 

- Като погледнем водещите държави във футбола, мисля, че има. Въпросът тук е как в България ще се раздвижат нещата и кой иска да поеме отговорност. Не става дума само за пари, а за организация и структура. 

В Бразилия и Англия въведоха равно заплащане между мъже и жени футболисти, получили повиквателна в националните им отбори. Ти какво мислиш по въпроса с равното заплащане между мъже и жени в спорта? 

- Мечтая един ден и България да направи същото. Мисля, че е обидно за нас момичетата, които носим националната фланелка. Просто не трябва да има значение полът, когато играеш за родината. Говоря за националните отбори, вече на клубно ниво нещата са много по-различни.

Играла си в Англия, Италия и сега в Швейцария. Къде си се чувствала най-добре и защо? 

- В Швейцария се чувствам най-добре. Това е първият ми професионален договор. Тук се радвам на грижите на нашите физиотерапевти, които са на разположение за нас. Като всеки един спортист и аз слагам здравето на първо място. За мен е важно да се чувствам добре на и извън терена. Швейцария ми дава всичко, от което се нуждая. Не на последно място играе роля и спокойният живот наоколо. Както казах, тук е изключително красиво, безопасно и спокойно. 

През миналата година издаде книга. Какво те накара да го направиш? 

- Желанието ми е да вдъхновя повече хора да се борят за мечтите си. Вярвам че сме родени да бъдем щастливи, не да сме перфектни. Моето щастие е скрито във футбола. Затова и книгата е ,, Футболно пътуване ''. Но като цяло идеята ми е да покажа още един пример, че със старание, труд и дисциплина всеки може да постигне целите си. Не само в спорта, а и в живота. Книгата дава възможност на всеки читател да се докосне до моята мотивация, мечти, вяра и борбеност.

Още от Българи зад граница

Виж всички