Ще се стигне ли до нов голям футболен скандал? Без изпадащи от елита само по схемата “Литекс”

Ще се стигне ли до нов голям футболен скандал? Без изпадащи от елита само по схемата “Литекс”

От следващия сезон efbet Лига ще е с 16, а не с 14 отбора, реши изпълнителният комитет на футболния съюз. От БФС допълниха, че все още не са взели окончателно решение дали през настоящия сезон ще има изпадащи или не, тъй като е сформирана група, която се занимава с този въпрос. 

Дали обаче е възможно да няма изпадащи и как трябва да бъде попълнена групата? 

Член 91 (2) от Устава на футболния съюз гласи: “Измененията в актовете за организацията и провеждането на състезанията по футбол могат да се извършват след изтичане на спортно-състезателната година.” 

Т.е. за сезон 2020-21 важат правилниците и наредбите, приети преди началото на сезона. 

А в член 4 на действащата наредба ясно е описано, че отборите, които са завършили на 13-о и 14-о място в крайното класиране, изпадат от Първа лига. 

Член 5 допълва, че не се допуска попълване с отбор, изпаднал от същата лига според класирането от предходното първенство. 

И член 51 добавя, че в хода на първенствата БФС може да издава актове и решения, които не могат да противоречат на духа и постановките на Наредбата. Т.е. попълването на efbet Лига трябва да стане само с клубове от Втора лига, тъй като Наредбата забранява да се връщат изпаднали отбори в същата група по служебен път. 

Ако погледнем временното класиране във Втора лига, то ни казва следното: 

Пирин (Благоевград) и Локомотив (София) влизат в efbet Лига като първи и втори. Третият Спортист (Своге) играе бараж с 12-ия от елита, а Септември (София) и Хебър (Пазарджик), съответно четвърти и шести (б.а. Лудогорец 2, който е пети, няма право на промоция в елита), трябва да попълнят групата до 16 отбора. 

Единственият начин да няма изпадащи през този сезон е по схемата “Литекс” от 2016 година. Тогава ловчанлии бяха изхвърлени от Първа лига заради нарушение на правилата. След края на първенството БФС взе решение да върне Литекс в елита, въпреки че Наредбата категорично го забраняваше. От футболния съюз мотивираха действията си с “рестарт на българския футбол”. 

Дали сега ще има нов рестарт на футбола, чрез който да бъдат върнати два изпаднали клуба обратно в елита, ще разберем на 25 май. Но отсега е ясно, че ако се приеме подобен сценарий, който да не позволи на Септември (София) и Хебър да попълнят efbet Лига, то двата втородивизионни отбора ще имат сериозно основание да заведат дела срещу БФС за стотици хилияди лева.

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти