Томас Мюлер с безплатни съвети за игра в атака

Томас Мюлер с безплатни съвети за игра в атака

Отписаният от националния отбор на Германия Томас Мюлер се прероди през последните няколко сезона и е неудържим. 31-годишният футболист на Байерн (Мюнхен) има 13 гола и 17 асистенции от началото на сезона. Световният шампион е известен с перфектното си позициониране. Той обясни как успява да създава такива проблеми на съперниците. 

“Във футбола има много ситуации, които служат като сигнали - коментира Мюлер пред “Индипендънт”. - Например, топката е по лявото крило, където нашият футболист дриблира с нея, но няма възможност да центрира. Тогава той подава назад - вероятно по диагонала към дефанзивния халф, или пък към левия бек. Междувременно всеки съперников играч следи топката като зомби. И вече тук е ясно, че пространството зад това подаване по диагонала вече е празно. И имаш опцията да отидеш там, като гледаш да си на ръба на засадата. Ето ви една конкретна ситуация. Важно е със своите съотборници да отработите такава комбинация и кога точно тя да стане. Те трябва да са наясно кога точно ти ще се затичаш насам, за да ти подадат кълбото. Понякога всичко това изглежда толкова лесно, но в действителност става дума за точния миг, както и за качество на извеждащото подаване. Едно от най-важните неща при центрирането от крилото е да не се опитваш да сложиш топката на нечия определена глава, а да я насочиш в определено пространство, защото понякога нападащият футболист разполага с повече време от това, което ти мислиш.” 

Опитният футболист е убеден, че всичко това може да се научи и съответно неговата игра не е просто талант, а резултат на тренировки и търпение: “Всеки класен нападател или атакуващ полузащитник е наясно, че тези влизания са много опасни за защитата. Не всеки футболист обаче е достатъчно здрав, за да направи 50 такива влизания, защото е възможно в предишните 49 кълбото да не е стигнало до теб или да си загубил контрола върху него. Футболът е игра на много, много грешки - особено в атака. Затова си длъжен да опитваш отново и отново, за може евентуално защитникът да допусне грешка при 51-вия опит. И тогава вече вкарваш гол. Ето защо всичко е предимно логика, а не толкова талант.” 

Мюлер отбеляза, че е натрупал опит при именити треньори като Луис ван Гаал, наставниците в националния тим на Германия и Джосеп Гуардиола. “Започнах при Ван Гаал, който определено имаше план за играта в атака. Вероятно той беше един от първите треньори в германския футбол, който разполагаше с ясна визия за играта в предни позиции. Мисля, че защитните тактики в нашия футбол са от много години, докато в атака се опитваме да копираме “voetbaltotaal” стила на Ван Гаал. При Пеп пък имахме план, но се случваше той да го загърби след само 10 минути, защото беше забелязал, че противникът играе по определен начин и от него вече няма смисъл. Не знам как е сега в Манчестър Сити, но при нас в Байерн Гуардиола казваше следното: “Аз ще те вкарам в наказателното поле и там вече ти трябва да ми покажеш твоите талант и усет”. Той обясняваше, че от някакъв етап нататък ти сам трябва да свършиш работата.”

Още от Футбол свят

Виж всички