Цвети Пиронкова отново преклони глава пред Серина Уилямс

Цвети Пиронкова отново преклони глава пред Серина Уилямс
Най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова изигра доста добър мач срещу Серина Уилямс, макар отново да отстъпи на по-именитата си опонентка - 1:6, 4:6 за 74 минути игра на "Маргарет Корт Арина" в Мелбърн. Така пловдивчанката вече има шест поражения в шест дуела срещу 23-кратната шампионка от "Шлема" (на "Ролан Гарос" миналата година жребият отново го изправи една срещу друга, но тогава Уилямс се отказа поради контузия), като резултатът в първия сет не отразява реално съотношението на силите на корта.

Цвети правеше доста непредизвикани грешки и не можеше да разчита на първия си сервис, което доведе до изразителна загуба на сета, но пък във втората част на двубоя зрителите станаха свидетели на качествен и оспорван сблъсък. Пиронкова отрази пет възможности за пробив и поддържаше интригата до самия край, но все пак повишената агресия на Серина наклони везните в нейна полза.

Така Пиронкова приключва участието си в подгряващия турнир "Яра Вали Класик" в Мелбърн преди началото на Australian Open с две победи в актива си над Людмила Самсонова и Дона Векич. Това бе четвъртият турнир за пловдивчанката от нейното завръщане в тениса след майчинство и тя отново има да почерпи доста позитиви от представянето си.

ПЪРВИ СЕТ

За съжаление, още в първия си сервис-гейм Цвети трябваше да защитава точка за пробив след два сбъркани бекхенда и една грешка от форхенд. Първият начален удар не влизаше достатъчно и Серина успяваше да провокира разиграване с агресивни бекхенди, които в крайна сметка й донесоха успех и тя поведе с 0:1.

Страхотен ретур-уинър от задната страна на ракетата на Пиронкова й позволи да стигне до 30-30, но тогава дойде първият ас на американката по диагонала в полето за равенство. Цвети отново вкара чудесен ретур, но пропусна воле до мрежата пред празен корт - 0:2. Пловдивчанката успя да намали изоставането си в следващия гейм, в който вкара повечето си първи сервиси - 1:2.

Серина ползваше по-къси диагонали от бекхенд и чрез тях печелеше разиграванията дори когато първият начален удар не вършеше работа. Още един ретур-уинър от бекхенд все пак напомни за класата на Пиронкова, но тя продължаваше да губи - 1:3. Нови две грешки от двете страни на ракетата доведоха до 0-30, след което Уилямс направи уинър от форхенд за три шанса за пробив. Той стана факт и резултатът набъбна още повече в полза на 23-кратната шампионка от "Шлема". Два сбъркани форхенда на Цвети, плюс забележителни уинъри от бекхенд и форхенд на американката направиха 1:5.

Неточностите на Пиронкова не спираха и опонентката й стигна до два сетбола, от които бързо се възползва, за да затвори първия сет - 1:6 за 29 минути.

ВТОРИ СЕТ

Серина направи още един ас и два форхенд-уинъра, за да поведе с 0:1. Цветана със сигурност трябваше да търси подобряване на първия сервис, който досега бе с едва 45% успеваемост. Между другото, същото донякъде важеше и за Уилямс, но тя рискуваше повече с второто си подаване. Пловдивчанката се озова отново в беда при 0-30 на свое подаване и пореден сбъркан бекхенд, но все пак вкара гейма в дюс, демонстрирайки много добра защита от основната линия. След още две равенства българката се пребори за първото изравняване на резултата в мача до момента - 1:1.

Уилямс успя да вземе подаването си отново без да бъде поставена под по-голямо напрежение - 1:2. Цвети реализира третия си уинър (Серина имаше 16 по това време) за 30-15, но след това трябваше да отразява брейк-бол, с който се справи отлично. Впоследствие и първият сервис влезе в употреба за ново равенство - 2:2.

Българските фенове по трибуните на "Маргарет Корт Арина" се посъживиха, когато Пиронкова поведе с 15-30, като в последните десетина разигравания Уилямс повиши броя на грешките си. Независимо от това обаче отново не се стигна до шанс за пробив на нашата тенисистка и резултатът стана 2:3.

Цвети значително повиши процента си на първи сервис - 83 - с което успя сравнително бързо и безпроблемно да вземе подаването си за 3:3. Уилямс бе дори по-убедителна от начален удар с 90% успеваемост и още по-бързо добави гейм на сметката си (на нула) за 3:4. Пловдивчанката продължи с лесно спечелените точки зад първи сервис (вкара и първи ас) и запази интригата в сета - 4:4. С втори пореден сервис-гейм на нула обаче Серина се доближи до спечелването на мача при 4:5.

Цвети трябваше да защитава два мачбола още на свое подаване, след като опонентката й увеличи агресията в ударите си. Нашата първа ракета обаче се справи с начинанието чрез уинъри, а впоследствие отрази още една точка за пробив. Публиката скандираше в подкрепа на Пиронкова, която отново не се пропукваше под напрежението, само че от четвъртия си опит вече Серина успя да затвори мача в своя полза - 1:6, 4:6 за 74 минути игра.

Още от Тенис

Виж всички