Наоми Осака стана собственик на футболен отбор

Наоми Осака стана собственик на футболен отбор

Световната №3 Наоми Осака се впусна в ново бизнес начинание. Трикратната шампионка от Големия шлем, която миналата година оглави класацията на Forbes за най-богатите тенисистки, обяви, че вече е собственик на част от акциите на женския футболен отбор North Carolina Courage. Макар да е основан през 2017 г. тимът вече има две шампионски титли във витрината си, а още в дебютния си сезон достигна до финала на държавното първенство. Освен това Courage е трикратен носител на трофея NSWL Shield, присъждан на отбора с най-добри резултати в редовния сезон.

„Не знам къде бих била в момента без жените, които се грижеха за мен докато растях. В хода на кариерата ми винаги съм получавала много обич от останалите жени спортистки и затова съм горда да споделя, че вече съм собственик на North Carolina Courage“ написа Осака в Twitter.

В интервю за People.com японката сподели, че Националната лига по женски футбол на САЩ (NSWL) е предложила няколко отбора, в които би могла да инвестира. След дълъг размисъл Осака е решила, че Courage е най-подходящият за нея заради това, че ценностите на клуба съответстват с тези, които тя изповядва. По време на US Open тя изрази подкрепата си за движението Black Lives Matter и солидарността си с жертвите на полицейско насилие в САЩ. Това, както и спечелената титла в Ню Йорк, накара списание Sports Illustrated да я нареди сред петте спортни личности на годината.

„Една от основните причини за това мое решение е, че още от самото начало много харесах хората, които работят в клуба. Техните интереси и ценности са много сходни на моите. Заедно искаме да промотираме женския спорт и да използваме популярността на клуба като платформа за подпомагане на развитието на местната общност“ коментира Осака.

Все още не са ясни финансовите параметри на сделката, както и каква част от собствеността на клуба е придобила Осака, но от ръководството на Courage съобщиха, че бившата №1 в света ще изпълнява ролята на стратегически съветник.

„Планираме да направим наистина уникални и готини неща заедно. Възнамерявам да поема ролята на стратегически съветник по отношение на популяризиране на бранда, промотиране на женския спорт и привличане на почитатели от младото поколение, както и активно участие в разрешаването на някои социални проблеми“ каза още 23-годишната тенисистка.

Това е вторият случай през последните месеци, в който едно от най-големите имена в женския тенис решава да навлезе във футбола. През лятото Серина Уилямс съобщи, че тя и Били Джийн Кинг са сред собственичките на новия женски тим в Лос Анджелис Angel City, който ще дебютира в националната лига през 2022 г. Те ще делят собствеността на клуба с холовудските звезди Натали Портман, Ева Лонгория, Джесика Частейн и Дженифър Гарнър.

TennisKafe.com

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти