Валентич: Решението да дойда в Ботев не беше трудно! Искам отбора в челото на класирането

Валентич: Решението да дойда в Ботев не беше трудно! Искам отбора в челото на класирането
Новият наставник на Ботев (Пловдив) 
Азрудин Валентич беше представен на официална пресконференция днес. Специалистът сподели първите си впечатления като треньор на "канарчетата", както и амбициите, които ще преследва с пловдивчани. В неговия щаб влиза Кристиян Тиритиело, който ще бъде помощник-треньор. Заедно с тримата специалисти представени бяха и три нови попълнения. 
24 Ботев (Пловдив) представя новия си треньор
"Казвам се Азрудин Валентич. Можете да ме наричате Вали. Надявам се да имаме хубаво сътрудничество. Най-важно за мен е семейството, а след това е футболът. Семеен човек съм. Имам двама синове на 14 и 17 години. Идвам от Швеция, но съм роден в Югославия. Босненец съм. От 2002 година живея в Швеция. Прекарах 18 години там. През миналата година се преместих в Дания. Започнах кариерата си като треньор в Швеция. Много хора биха се изненадали на преместването ми в Ботев (Пд). Бъдейки балканец, за мен решението не беше трудно. На мен ми е позната балканската енергия и любовта към футбола. Всички знаят какво се случва в Ботев (Пд), но и всички знаят какво е Ботев (Пд). Доколкото знам, Ботев е най-старият футболен клуб в България. Ако погледнем таблицата с класирането, ще кажем, че нашата основна цел е да печелим точки. Ще бъда честен - дошъл съм, за да мога заедно с футболистите да придвижим Ботев към челото на класирането". 
"Аз съм треньор, който обича млади играчи. Ако младите имат качества и енергия да печелят мачове, ще играят. За нас обаче най-важно е да печелим мачове. Не е тайна, че Неделев е голямата звезда на този клуб. Анализирахме всеки играч с Кристиан Тиритиело. Не дойдохме просто така в България. Много по-добре е, че контузията на Неделев се случи сега, а не три дни преди началото на първенството. Ще опитаме да се справим по най-добрия начин".
"Ще дойде фитнес треньор, защото смятаме, че формата на отбора е много важна за представянето ни. Освен това винаги съм смятал, че е много важно в треньорския екип да има и местен човек. Ще задържим един от местните, който да се занимава с отбора. Ще имаме и медицинско лице в екипа". 
"Във футбола има йерархия. Този, който се занимава с избора на състава, е главният треньор. Кристиан работи дълго време с мен. Той знае добре профилите на футболистите, от които аз се нуждая. Когато скаутският екип открие дадено име, то Кристиан започва да анализира този играч. След като е готов с анализа, аз го преглеждам и решавам дали даденият играч има качества да играе за нас. Тази година смятаме да работим в много близко сътрудничество като семейство. Когато избираме футболисти, те трябва да се харесват на феновете". 

"Имам амбиции да науча български до максимум три-четири месеца от уважение към България. Искам да имам връзка с хората на един език. Познавам Бруно Акрапович. Той е роден в същия град в Босна, където съм роден и аз. С него принадлежим към едно и също поколение. Планирам да му се обадя и да си поговорим за основна информация. Имам си план по отношение на новите футболисти, но сега няма да го споделям. Мога да кажа за стила - агресивен и интензивен". 
"Когато започнах да работя със Зингаревич, оставих семейството си да живее в Стокхолм, а аз отидох в Копенхаген. Започнах да играя футбол, когато бях на шест години. Никога в живота си не съм срещал толкова коректен човек в сферата на футбола. Той е изключително професионален. Мисля, че в този клуб се нуждаем точно от човек като него".

"Когато бях футболист, българските играчи бяха на много високо ниво в Европа. Мисля, че през 1994 година България игра срещу Швеция на СП за бронзов медал. Какво се случи в последните десетилетия с българския футбол? Това е повече въпрос към БФС. България като страна има много голям потенциал. Срещал съм се с покойния Трифон Иванов, когато играехме в Австрия и той ме разби. В момента най-големият проблем на България е агресивността и интензивността, защото в Европа нивото се вдигна много. Българските футболисти играят бавно". 
"Ако успеем да изпълним целите си с Ботев (Пд) и започнем да играем по-агресивен футбол, това ще помогне на българския футбол. Моето решение е да направим подготвителния лагер изцяло тук, защото на нашата база имаме много добри условия и можем да предпазим играчите".Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти