Александър Шаламанов пред Sportal.bg: Не вървим по правилния път във футбола

Александър Шаламанов пред Sportal.bg: Не вървим по правилния път във футбола

Един от емблематичните български футболисти в средата на миналия век Александър Шаламанов ще остане в историята ни не само с уменията си на зеления килим. Той бе изтъкнат скиор, волейболист и футболен треньор.

Шами има шампионска титла във футбола с екипа на ЦДНА и три пъти е носител на държавната купа. Обявен е за спортсмен №1 през 1967 и 1973 и за футболист №1 на България за 1963 и 1966 година. Участвал е на финалите на две световни първенства (Англия – 1966 и Мексико – 1970). Избран е в идеалния отбор на световното през 1966 г. на поста десен защитник.  Същата година е включен в идеалния отбор на света на „World Soccer“.

Като скиор Шаламанов участва на зимната олимпиада през 1960 година в Скуо Вали (САЩ). В навечерието на 60-а анкета футболист на годината Александър Шаламанов се съгласи да говори пред камерата на Sportal.bg, за да си спомни за Пеле и големите мачове на България, да сподели своето мнение за българския футбол сега, за проблемите, за талантите у нас и да каже, защо ските са полезни за професионалните футболисти.

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти