Болшунов спечели масовия старт от веригата "Тур дьо Ски"

Болшунов спечели масовия старт от веригата "Тур дьо Ски"

Носителят на големия Кристален глобус за миналия сезон Александър Болшунов спечели масовия старт на 15 км класически стил от 15-о издание на веригата по ски бягане "Тур дьо Ски" във Вал Мюстаир (Швейцария). Това беше второ състезание от надпреварата, която е част от Световната купа.
Болшунов измина трасето за 34:09.8 минути.

"Преследването по принцип е сложно състезание. Има много още етапи, не трябва да си правим изводи след първите два старта", каза след финала руснакът, който записа втора победа за сезона и 18-а в кариерата си.

Втори на 23.5 секунди остана трикратният олимпийски шампион на 15 км Дарио Колоня от Швейцария.
Любопитен момент се случи малко преди финала, след като руснаците Евгени Белов и Алексей Червоткин се сблъскаха и паднаха. Те заемаха второ и трето място преди инцидента.
Друг представител на Русия Иван Якимушкин напусна трасето, за да избегне сблъсъка, но завърши на трето място в класирането на 25.3 секунди след победителя.
След състезанието Червоткин, който финишира седми, беше дисквалифициран и резултатът му беше анулиран.
В класирането за веригата след два старта Болшунов има аванс от 1:00 минута пред сънародника си Артьом Малцев и 1:10 минута пред шведа Оскар Свенсон, но до края остават още шест състезания.
В генералното класиране за Световната купа по ски бягане води Болшунов с 608 точки, пред Фредерико Пелегрино (Италия) с 324 и норвежеца Йоханес Клаебо с 296.
Пелегрино завърши 27-и в днешното състезание на 1:29.6 минути след Болшунов.
Следващото състезание от "Тур дьо Ски" е преследване и ще се проведе утре отново в Швейцария.
(ИК)

Още от Зимни спортове

Виж всички