Юлияна Янева: Най-после чух химна в моя чест

Юлияна Янева: Най-после чух химна в моя чест

“На два пъти оставах на крачка от върха, но сега най-после чух химна в моя чест”, сподели Юлияна Янева, която ликува с титлата в категория до 72 кг на световната купа по борба в Белград. На финала нашето момиче победи туркинята Бусе Тусун, световна шампионка до 23 г., с 5:2.

Зад гърба си Янева има 4 медала от големи първенства при девойките и кадетките, като на два пъти остава на крачка от златото. През 2017-а взима сребро на световното, а година по-късно е и „сребърна” на европейското.

Юлияна Янева спечели златен медал на Световната купа в Белград
Юлияна Янева спечели златен медал на Световната купа в Белград
„Финалът с туркинята за мен премина със смесени чувства – казва още Янева. – Да, безспорно тя беше фаворитка, много по-титулувана е от мен, с повече опит при жените. И два-три часа преди срещата имах притеснения, дори страх дали ще се справя. Но непосредствено преди самия финал успях да се съвзема и мобилизирам. И за самата среща излязох напълно спокойна и уверена в себе си. А накрая някак сдържах радостта си. От една страна бях щастлива, че успя да победя много по-опитната от мен туркиня, но още по-щастлива бях от факта, че най-накрая продолях психологическата бариера и стигнах до златния медал. Тази титла за мен значи много. Тя е резултат от трудния път, който изминах дотук – много контузии, много лишения, много тренировки.”
Всъщност Янева и личният й треньор Серафим Бързаков решават в последния момент да участват на шампионат за „сверка на часовника”.
Преди световното в Казахстан през 2019-а Юлияна къса кръстни връзки и буквално се бори „на един крак”, за да стигне до петото място в Нур Султан. Следва операция и дълго възстановяване.
„Действително тази титла е много важна за нас и най-вече за Юлияна, всъщност тя беше на път да се откаже от борбата – разкрива личният треньор на момичето Серафим Бързаков, двукратен световен и 4-пъти европейски шампион. – Но в нея има много голям потенциал. Иска да постигне големи успехи в борбата и със своята борбеност, усърдност и постоянство, ето че ги постига. Много беше  притеснена за финала, но й казах: Това е най-лесната среща, ти вече си си осигурила медала. Трябва да си спокойна. Финал се губи, когато си притеснен.”
Особено щастлив от успеха на момичето бе и дългогодишният й треньор Михаил Михов в Ямбол.
„Тя е човек с уникални качества – и морални, и волеви – казва той. – Има толкова тежки операции, които й костват дълго възстановяване, и тя отново и отново се връща в залата. Преди си мислех, че талантът е на първо място, но сега за мен, за да постигнеш нещо – характерът е №1.”
Следващата година обаче Янева ще сменя категорията, тъй като 72 кг е неолимпийска. И ще преследва квота за игрите в Токио на 68 кг.

Още от Бойни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти