Шумахер е новият шампион във Формула 2, индиец с първа победа

Шумахер е новият шампион във Формула 2, индиец с първа победа

Мик Шумахер спечели титлата за 2020 година във Формула 2 след едно драматично състезание в Бахрейн.

Германецът стартира от трета позиция, но още на четвъртия завой допусна грешка в борбата за първото място с Дан Тиктъм (DAMS) и образува огромно плоско петно върху своята предна дясна гума. Вибрациите, които се появиха в автомобила на Prema допринесоха за още блокирания на гумата и в крайна сметка Шумахер избра да спре в бокса за нови гуми в средата на състезанието. Така той се смъкна до 18 позиция на финала, но все пак си осигури титлата, тъй като неговият единствен конкурент Калъм Илот (UNI-Virtuosi) имаше огромни проблеми с износването на гуми в заключителните етапни на спринтовата надпревара на „Сахир“ и завърши извън зоната на точките.

А победата в състезанието грабна индиецът Джехан Дарувала (Carlin), за когото това е първи успех във Формула 2. Младият талант на Ред Бул потегли от втора позиция, която запази благодарение на грешката на Шумахер на четвъртия завой, след което наложи огромна преса срещу Тиктъм, която в крайна сметка му позволи да вземе водачеството десетина обиколки преди финала. Самият Тиктъм остана трети на финала, след великолепна битка в последната обиколка и половина с вчерашния победител Юки Цунода (Carlin), която бе решена в полза на другият млад талант на Ред Бул със спринт от последния завой до финала.

С второто си място днес и трето в шампионата, японецът си гарантира достатъчно точки за получаването на супер-лиценз и почти сигурно ще се състезава във Формула 1 с отбора на Алфа Таури през следващата година.

Гледайте най-вълнуващите състезания от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, на живо, само в ефира на MAX Sport.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти