Участвай в националното преброяване на феновете и спечели страхотни награди

Треньори и спортисти от Бургас поискаха държавата да разреши спорта при подрастващите

Треньори и спортисти от Бургас поискаха държавата да разреши спорта при подрастващите

Треньори в различни спортни клубове, активни спортисти и общественици излязоха с открито писмо до Министъра на здравеопазването и Министъра на спорта за възстановяване на спортната дейност при подрастващите. Както е известно, спортът за всички под 18 години е спрян до второ нареждане заради пандемията от коронавирус.

Въпросните представители на спортни организации излизат с писмо, което ще бъде входирано днес до Министрите на здравеопазването и спорта, във връзка със забраната за провеждане на тренировки, липсата на логическа връзка между отделните точки в заповедта и липсата на мотиви при издаването на тези заповеди.

Ето и пълния текст на това отворено писмо:

До
г-н Костадин Ангелов, министър на
здравеопазването на Република България,

Копие до
г-н Красен Кралев, министър на младежта и
спорта на Република България,

Уважаеми господа министри,
Ние, треньори, спортисти, учители и родители на спортуващи деца, сме несъмнено много по-загрижени от всеки друг за здравето на нашите деца, и не само за тяхното здраве, и като такива очаквахме с особено внимание действията, които ще бъдат предприети от овластените органи, кризисния щаб и конкретно от Вас, по отношение на актуалната ситуация в областта на общественото здраве, свързана с печално известната епидемия от COVID-19.

Известен оптимизъм ни даваха предходни изявления на Министър председателя, Бойко Борисов относно недопустимостта на евентуално "затваряне на държавата", но дори очевидно компромисната Ваша заповед (РД-01-677/ 25.11.2020г.) оценяваме като недобре обоснована и неадекватна, особено по отношение на касаещите спорта и спортните мероприятия текстове, в частност - точка 9 от заповедта. Безспорно от десетилетия и даже от векове е значението на спортната и физическа активност за личното и общественото здраве, а оттам и за благосъстоянието на държавата и обществото.

Дори да приемем, че за някои видове колективен или контактен спорт, които се упражняват в затворени помещения, както и за публичните спортни събития (турнири, състезания, мачове и др.) с оглед на ограничаването на социалните контакти и възможността за предаване на коронавируса и/или друга зараза, което е вероятно търсен ефект от тази заповед, може да се извлече някакъв разумен аргумент, то по отношение на спорта на открито, особено "тренировъчните мероприятия" примерно в група до 15 човека, индивидуалните дисциплини, както и за плувните спортове, практикувани в закрити плувни басейни, считаме че наложеният пълен "локдаун" е в противоречие със здравословните цели, знание и аргументи. Като се има предвид, че голяма част от плувните басейни, а и други спортни съоръжения са обществени (т.е. съответствието им с нужните санитарни стандарти може лесно да се прецени и контролира от специализираните служби и лица) разполагат със съвременни и ефективни съоръжения за пречистване и дезинфекция, поддържа се високо хигиенно ниво на средата и предлагат възможност за спазване на препоръчаната дистанция, а плуването е доказано благоприятстващ респираторните функции и имунната система, и дори е лечебен за подобни заболявания спорт!

На 26 ноември, само ден, след като оповестихте Вашата заповед, Световната здравна организация стартира кампания "Всеки ход е от значение" със съвети за повече излизане на въздух и повече физически упражнения, като значима част от поддържането на физическо и психическо здраве по време на пандемията от коронавирусa. Очевидно, мерките към преустановяване на каквато и да е спортна активност са диаметрално противоположни дори на препоръките на върховната институция в областта!

Затова, по изложените по-горе наши съображения, настояваме:
- Да бъдат разрешени тренировъчни занимания на открито и в плувните басейни;
- Да разрешите използването на басейните и спортните площадки от деца със специални потребности и от лица, спортуващи по лекарско предписание;
- Да опишете в тази и занапред във всяка бъдеща заповед или друг акт, с който засягате твърде значими обществени и граждански права и интереси, и да изредите конкретните мотиви, аргументи и измерими цели, кореспондиращи с актуални и безспорни научни познания в приложната сфера, от които се водите в тази си управленска активност!

С уважение:
1. Михаил Попов - Треньор по плуване и водна топка
2. Евгени Джимертов - Треньор по плуване и водна топка
3. Иван Попов - Треньор по плуване
4. Хариета Гарибян - Треньор по плуване
5. Дечо Коешинов - Треньор по баскетбол
6. Веселин Владев- Треньор по баскетбол и учител по физическо възпитание
7. Георги Михалев - Участник на две олимпиади и многократен рекордьор по плуване
8. Пепа Стойкова- Учител и треньор по плуване
9. Константин Христов- Треньор по плуване
10. Кремена Магриотова - Треньор по плуване
11. Светозар Владков - Треньор по водна топка
12. Деси Грозева - Организатор спортни дейности
13. Красимир Костадинов- Треньор по плуване
14. Теодора Янева - Треньор по плуване
15. Стела Енева- Треньор по лека атлетика в Спортен клуб за хора с увреждания "Джавелин"
16. Михаил Цонков - Съдия и треньор по ММА
17. Цанко Цанков - Световен рекордьор по плуване
18. Иво Танев - Тв водещ
19. Мария Добрева - Треньор по плуване
20. Борис Борисов - Треньор по футбол
21. Валентин Николов - Състезател и треньор по ветроходство
22. Антон Михайлов - Треньор по плуване и триатлон; Първият българин световен шампион по плуване за ветерани, многократен шампион и рекордьор
23. Георги Калинов - Треньор по плуване
24. Кристиян Киров - Световен и европейски вицешампион по джетски и многократен национален шампион
25. Маргарита Бобчева - Треньор по плуване
26. Диляна Франц - Треньор по плуване
27. Сергей Караджов - Треньор по водна топка

28. Александра Демирева - Треньор по плуване

снимка: БТА
Последвайте канала ни в

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти