Радост за феновете в Англия: отварят частично стадионите на 2 декември

Радост за феновете в Англия: отварят частично стадионите на 2 декември

Правителството на Великобритания е решило да смекчи някои от мерките, касаещи посещението на спортни събития на открито, и от 2 декември част от спортните съоръжения, в това число и футболни стадиони, ще отворят за зрители. Планът вече е одобрен, а по късно тази вечер премиерът на страната Борис Джонсън ще го оповести публично. 

Според плана това ще се случи в т.нар. Зона 1 и Зона 2, които обхващат районите, в които разпространението на COVID-19 e овладяно в най-голяма степен. На стадионите от първата категория ще бъдат допускани максимум 4000 зрители, докато на тези от втората - до 2000 зрители. В районите от Зона 3 спортните съоръжения ще останат затворени. 

Според английските медии само два стадиона от Премиър лийг - тези на Брайтън и Саутхамптън, влизат в Зона 1 и на тях могат да се допуснат максималния брой от 4000 привърженици. 

Клубовете в Англия, които търпят сериозни загуби от липсата на фенове, се надяваха да бъде разрешено стадионите да отворят със съответен процент от капацитета си. В крайна сметка броят на хората остава фиксиран. Това обаче едва ли е облекчение за самите клубове, защото може подобна организация да увеличи разходите за провеждането на един двубой, вместо да донесе приходи. Например, ако Тотнъм приеме 2000 зрители на новия си стадион с капацитет 62 000, ще се окаже много по-скъпо стадионът да бъде отворен за толкова хора, отколкото да остане затворен. 

Още от Футбол свят

Виж всички