Шеф на Монтана разказа за последния си разговор с Никола Спасов, той е бил снощи

Шеф на Монтана разказа за последния си разговор с Никола Спасов, той е бил снощи

Президентът на Монтана Румен Панайотов говори пред БЛИЦ във връзка с кончината на треньора Никола Спасов. Популярният наставник почина тази сутрин от коронавирус. Само след по-малко от месец – на 15 декември, той трябваше да навърши 62 години.

"Мир на душата му и Бог да го прости Никола Спасов! Много тежко е човек да говори в такива моменти.. Много… Последният мач, който той води, беше при гостуването ни на Локомотив (Пловдив). Двубоят се състоя на 30 октомври и завърши 2:2, а Спасов беше доста доволен от играта на момчетата. Започнахме да се подготвяме за мача ни с ЦСКА на 8 ноември, но тогава вече отборът беше воден от помощник-треньора Светлан Кондев.

На 3 ноември всички си направихме тестове за коронавирус. Знаете, имаше положителни резултати в  отбора, сред тях беше и треньорът.
Първоначално той вдигаше много висока температура. Не я поддържаше постоянно висока, но си беше доста – 38 и нещо, 39, особено през вечерта. Минаваха дни, а бате Кольо не се подобряваше. Температурата му не падаше. Появи се и силна кашлица.
Тогава спортният министър Красен Кралев и кметът на града Златко Живков съдействаха Спасов да влезе в болница. Той постъпи в клиниката в Монтана по-миналия петък или по-миналата събота, не помня точно (13 или 14 ноември). Оказа се, че има двустранна бронхопневмония.
Всеки ден го чувах по телефона. Всеки ден. Имаше период, в който започна да се подобрява. Така твърдяха лекарите, така твърдеше и той, че не се чувства толкова зле. Даже, вижте какво нещо е съдбата, днес, понеделник, 23 ноември, лекарите щяха да му направят нов обстоен преглед, за да кажат кога да го изпишат. Чуваше се, че може даже и днес да го изпишат, защото наистина имаше подобрение, но се чакаше прегледът. Но вижте какво се случи – точно днес сутринта той почина.
Последно се чухме по телефона снощи. Не беше добре, но не беше и много зле. Не мога да повярвам, че това е бил последният ни разговор. Явно през нощта състоянието му рязко се е влошило. Не мога да ви кажа подробности, защото не съм лекар.
Само ще ви кажа, че лекарите направиха всичко възможно да го излекуват. И ще уточня нещо важно – Никола Спасов беше лекуван със същите лекарства, с каквито и кмета на Монтана Златко Живков. Кметът се оправи, но бате Кольо вече го няма. Тъжно е и няма какво повече да ви споделя“, завърши Панайотов.
Роднини на Никола Спасов припомниха, че преди 12 години той е бил диагностициран с рак на простатата, но е успял да се възстанови напълно. Сега обаче легендарният треньор, спечелил Купата на България начело на Черно море срещу Левски през 2015 година, загуби битката с коронавируса.

Още от БГ Футбол

Виж всички