Гледай на живо

Евро 2020: Белгия - Русия 2:0 /почивка/

Хабиб Нурмагомедов ще се завърне за още една битка, ето защо

Хабиб Нурмагомедов ще се завърне за още една битка, ето защо
Мениджърът на Хабиб намекна за завръщане
Мениджърът на Хабиб намекна за завръщане
Хабиб Нурмагомедов ще се върне в октагона за още един двубой в бляскавата си кариера. Въпреки че не е официално, има две причини, които феновете могат да вземат за 100-процентова индикация. Първо, той все още се води шампион в лека категория и Дейна Уайт не смята, че той е приключил. Второ, Хабиб се похвали с 47-ия даден допинг тест в програмата на американската антидопингова агенция USADA.


Няма причина дагестанецът още да е в регистрите, ако е "пенсиониран", защото никой не би си причинил неудобството да докладва всеки ден къде ще се намира и да трябва да спазва професионалния спортен режим. За допинг може да те хванат и при две чаши кафе, така че обикновеният живот е много "по-опасен" от този на професионалния спортист.

Хабиб позира за снимка в социалните мрежи при даването на 47-ия допинг тест в кариерата си и коментира, че трябва да се замислим какво означава това число, натрупано от 2015 година насам. Но по-скоро феновете трябваше да се замислят защо би си го причинил, ако няма намерение да се върне в клетката, тъй като процедурата при завръщане в регистрите на USADA е доста стриктна и отнема много време, с което трябва да се съобразява всеки желаещ да поднови боевете си.
По този начин фенове и журналисти "разкриха" слуховете за завръщането на Брок Леснар първия път, когато се тръбеше, че ще се изправи срещу Даниел Кормие. Говореше се, че Леснар ще се завърне и след 10 месеца ще се бие с DC, само че срокът е прекалено кратък, именно заради протокола на USADA. 
Когато един спортист подновява кариерата си, трябва да се впише отново в регистрите на USADA и да бъде тестван шест месеца, преди да стъпи официално в октагона.

В случая на Леснар той дори имаше неизтърпяно наказание за допинг след битката с Марк Хънт и трябваше да свърши и това. Така че нямаше как двубой с Кормие да се случи в 10-месечен период, затова и останахме само с голите обещания.

Ако не си бил тестван положително в кариерата си, срокът при USADA за завръщането ти може да е по-малко от 6 месеца, примерно 4. Това обаче също е сравнително дълъг период и всеки боец трябва да го има предвид, когато подновява кариерата си. Например, през септември Антъни Джонсън обяви, че ще се завърне, но заради USADA ще може да се бие най-рано през февруари 2021 година.
Затова сега Хабиб явно е осъзнал, че ще му е по-трудно да реши да се бие отново през 2021, ако просто остане в регистрите на антидопинговата агенция. Друго обяснение трудно може да се предложи, защото едва ли целта му е да заслужи подарък суитчър от USADA с числото 50, каквито агенцията раздава на бойците "за модел на подражание". Така че едва ли е заради юбилейния отрицателен тест.

Още от Бойни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти