Гледай на живо

Евро 2020: "Трето полувреме" преди Унгария - Франция

Мария Оряшкова: Аз съм най-щастливият човек, че отложиха Олимпиадата

Мария Оряшкова: Аз съм най-щастливият човек, че отложиха Олимпиадата

Мария Оряшкова спечели рекордната в кариерата си шеста световна титла по самбо само преди седмица. Българката триумфира в категория до 80 килограма на планетарния шампионат в Нови Сад след победа над добре позната съперничка - Светлана Цимашенка от Беларус. Двете се изправиха една срещу друга във финал на световно първенство за четвърти път. Оряшкова, която продължава подготовка с националния отбор по борба в преследване на олимпийска квота, даде ексклузивно интервю за Sportal.bg

27 Интервю с Мария Оряшкова

"Горда съм, защото успях да го постигна в тази трудна година на първото по-силно състезание след пандемията и беше трудно да се концентрираш. Щастлива съм и се радвам, че успях да спечеля", сподели Оряшкова пред Sportal.bg.

27 Интервю с Мария Оряшкова
Родената в панагюрското село Бъта състезателка коментира и финала срещу опитната Цимашенка, в който спечели само с 1 точка: "Финалът беше игра на нерви, защото много пъти играем финал с тази състезателка и беше кой ще надлъже другия. Може би си го представях и визуализирах победата, но не очаквах на 100 процента това, което стана."
27 Интервю с Мария Оряшкова

Оряшкова се е пренастроила за сериозните противоепидемични мерки, които се спазват на състезанията, но най-трудно е приела факта, че самбистите не са били допускани дори да излизат до магазина по време на шампионата в Нови Сад. 

27 Интервю с Мария Оряшкова

 

Според нея нивото на Световното по самбо тази година е било малко по-слабо от други години, но не и в нейната категория: "Може би нивото тази година беше една идея по-слабо, защото някои от страните отказаха участие, но за мое нещастие или щастие, всичките ми главни конкурентки в моята категория бяха там и още от първата среща трябваше да ги срещна."

27 Интервю с Мария Оряшкова

 

Мария е свикнала очакванията за медал преди големите шампионати да са свързани с нея, но споделя, че това малко тежи понякога: "Много често ми се случва. Много пъти съм падала не поради тази причина, но когато играеш трети или четвърти ден виждаш статистиката назад и виждаш загубите. Опитваш се да компенсираш не заради себе си, а заради целия отбор. Но се опитвам да се изолирам, тъй като това нещо ми тежи."

27 Интервю с Мария Оряшкова

Оряшкова продължава подготовката си с националния отбор по борба, като в началото на декември предстои участие и на Световна купа по борба в Сърбия. Тя  допълни също така, че приема като положителен факт отлагането на Олимпиадата с една година, тъй като ще има повече време да се подготви за битката за квота: "Аз съм най-щастливият човек, че отложиха Олимпиадата, защото ще имам повече време да се подготвя благодарение на треньорите."

27 Интервю с Мария Оряшкова

 

Цялото интервю с Мария Оряшкова може да намерите във видеото!

 

Още от Бойни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти