Гледай на живо

Евро 2020: Белгия - Русия 2:0 /почивка/

Пол Макнами: Стискаме палци Григор да дойде

Пол Макнами: Стискаме палци Григор да дойде

Пол Макнами е легенда на австралийския тенис. В кариерата си е бивш номер 1 в света на двойки, след което дълги години заема длъжността директор на Откритото първенство на Австралия и на "Хопман Къп". По-късно е и на мениджърския пост на Sofia Open, като в момента е официален посланик на турнира. От няколко дни Макнами изпълнява длъжността спортен директор на БФ Тенис и консултант на националния отбор за Купа Дейвис. Той се съгласи да даде специално интервю за сайта на БФ Тенис.

 

- Г-н Макнами, остава по-малко от седмица до петото издание на "София Оупън". Какво очаквате от турнира?

- Много съм развълнуван, защото честно казано очаквам най-силното издание на турнира до момента. Всички предпоставки за това са налични. Имаме 13 тенисисти от топ 30. Целият свят ще гледа София, защото е единственият турнир от подобен ранг през тази седмица, при това е и своеобразен финал преди финалния Мастърс. Ако трябва да обобщя, според мен това ще бъде най-силната надпревара от категория ATP 250 в последните 5 години.

- Силни думи. Като че ли те още повече говорят за значението на подобен турнир за България?

- Много е важен, защото легитимира България на картата на световния тенис. В голяма зала е, има силни играчи, всичко това прави впечатление. Естествено, щеше да е по-добре Григор да е тук, но кой знае, има още време и стискаме палци. Истината обаче е, че за да се развива още повече тенистът, на страната ви трябват и по-малки турнири. Там е бъдещето.
Легендата Пол Макнами: Няма дом за тениса в България, тук съм виждал неща от древността
Легендата Пол Макнами: Няма дом за тениса в България, тук съм виждал неща от древността

- Може би и вие ще помогнете в тази насока с новите си позиции?

- Разбира се, че искам да помогна и ще опитам да го направя. Условията не навсякъде са добри, но смисълът се крие в това да използваш по най-добрия начин това, което имаш. На българския тенис му трябва дом в истинския смисъл – роля, която БНТЦ все още не изпълнява на 100 процента. Но знам, че президентът Стефан Цветков работи и по този въпрос. Той и екипът му вършат прекрасна работа и резултатите от нея се виждат не само на корта.

- Но все пак именно на корта се показват резултати. Мислите ли, че българските национални отбори имат потенциала за пробиви?

- Да. На АТP Cup бяхте толкова близо до огромен пробив. Всички играха отлично, водени от Григор. И Кузманов, и Андреев, и Лазаров показаха, че са на високо ниво и заслужават да играят с най-добрите. Какво да кажа за женското направление – завръщането на Цвети Пиронкова е изключителна новина. Самото то, като действие, не ме изненада, но формата – определено.
Пол Макнами е новият консултант на националния отбор и спортен директор на БФТенис
Пол Макнами е новият консултант на националния отбор и спортен директор на БФТенис

- Григор и Цвети ли са хората, от които трябва да тръгне вълната към още по-голямо развитие?

- Да, те са лидерите. С това, което правят на корта, с това какви хора са извън него. Те са емблемите и сега е моментът да се хване инерцията, която дават. Енергията трябва да се използва в правилната посока и се надявам с опита си и аз да помогна и за това.

- Какъв съвет бихте дали на треньорите, занимаващи се с деца?

- Винаги се фокусирайте върху силните страни. Всеки има нещо специфично, което различава някого и го прави по-добър. Намерете го и направете така, че това нещо от просто "добро" да стане "отлично".

Още от Тенис

Виж всички