Шеф на Спортист (Своге): Жадни сме да отстраним Лудогорец

Шеф на Спортист (Своге): Жадни сме да отстраним Лудогорец

Председателят на УС на Спортист (Своге) Петър Веселинов говори след трите поредни победи в първенството на Втора лига. В края на седмицата Спортист приема Созопол, а след това предстои и домакинството срещу Лудогорец в Първия кръг от турнира за Купата на България.

Г-н Веселинов, Спортист тръгна трудно в първенството, но в последните кръгове е безгрешен. На какво се дължи това?
Да, имахме затруднения на старта на сезона, тъй като реално влязохме в последния момент в професионалния футбол. Трябваше ни време, за да нагласим нещата, отбора и екипа, с който работим. Радостен съм, че в последните няколко мача Спортист показва израстване и победите идват. Всичко е плод на много работа, която дава необходимите резултати.

Направихте треньорска смяна, а и дойдоха доста нови футболисти.
Така е. След старта на шампионата се наложи промяна на треньорския мостик. Дадохме възможност на млад специалист като Ивайло Василев да започне работа в мъжкия футбол. Той имаше добри отзиви за работата си при подрастващите. Смея да твърдя, че това решение бе правилно и резултатите го показват. Отборът играе успешно и това е видно за всички. Също така бе необходимо да привлечем играчи с повече опит в професионалния футбол. Все пак трябва да признаем, че има голяма разлика между В и Б група. Беше необходимо това освежаване. Сами може да видите, че започва да се получава страхотна симбиоза между местните момчета и тези, които дойдоха впоследствие.

Първоначално бяхте обявили цел оставане и утвърждаване във Втора лига. Може ли да се промени тя?
По принцип атепитът идва с яденето. Виждаме, че групата е равностойна. Да, има няколко отбора, които имат по-високи цели, но видяхте, че успяхме да победим един от тези тимове – Хебър и то в Пазарджик. Смея да твърдя, че в тази група всеки може да победи всеки.

Не е тайна, че основен мотор в Спортист Своге е Борислав Стойчев. Колко важен е той за клуба?
Изключително важен. Той не е само лидер на терена, а и извън него. Реално доста голяма част от работата в клуба е на неговите плещи и той се справя чудесно. Има необходимия капацитет да работи успешно във футбола не само в рамките на 90 минути. Трябва да кажем, че ангажиментите му извън работата му на терена по никакъв начин не влияят върху представянето му.

Вече споменахме старши треньора. Има ли той вашето доверие?
Разбира се. Избрахме Ивайло Василев и му дадохме възможност да работи в спокойна обстановка, да наложи вижданията си за футбола и да опита да постигне добри резултати. В последните няколко седмици това се случва.

Да не прескачаме етапи, но след домакинството срещу Созопол идва мач срещу Лудогорец. Може ли да отстраните шампионите?
Най-лошото в случая е, че мачът на 13 ноември вероятно ще е без публика. Таим надежда, че нещата могат да се променят, за щото футболните фенове в Своге заслужават да видят на живо отбор, който последните 9 години е шампион и участва в Европейските клубни турнири. Ясно е, че Лудогорец е фаворит в този мач, но нашите футболисти също са жадни за такива срещи. Според мен имаме своите шансове да поднесем изненадата в турнира и да отстраним Лудогорец. На нашия стадион няма да им бъде никак лесно.

Какви принципи следвате при управлението на футболния клуб?
Най-вече принципите на уважение вътре в отбора, а и уважение на опонентите. Стремим се да показваме какво можем на футболния терен и да не влизаме в излишни конфликти с другите отбори или съдиите. Футболът е джентълменска игра. Винаги може да има грешки, някакво напрежение, спорове, но като цяло искаме да работим в климат на взаимно уважение. Това е най-важното.

Ще оцелее ли Спортист във Втора лига?
Убеден съм в това. Имаме сили не само да оцелеем, а и да сме най-малко в първата шестица. Радвам се, че клубът се развива повече от добре и това е заслуга на абсолютно всички, които работят в него – от ръководството до хората, които поддържат базата.

Още от БГ Футбол

Виж всички