Инфантино наруши мълчанието: Станах президент на организация, отровена от корупция

Инфантино наруши мълчанието: Станах президент на организация, отровена от корупция

Президентът на ФИФА Джани Инфантино наруши мълчанието си и говори публично за пръв път от месеци насам в интервю за швейцарското издание Blick. Срещу него има образувано наказателно производство по обвинение за склоняване към злоупотреба с власт след разговор с федералния прокурор на Швейцария Майкъл Лаубер.

„В Швейцария имаше около 20 производства срещу служители на ФИФА и още толкова в САЩ. Оставаше секунда и американските власти щяха да обявят ФИФА като престъпна организация. В тази ситуация станах президент на ФИФА. Станах президент на организация, отровена от корупция“, сподели той в интервюто.

„Моят дълг беше да потърся контакт с федералния прокурор, за да сигнализирам за две неща. Първо, че прилагаме реформи, правим паричните потоци прозрачни, за да не се повтарят нещата от преди. Второ, исках да кажа на федералния прокурор, че с новата ФИФА не само вратите, но и прозорците са отворени. Исках да му кажа, че като новоизбран президент на ФИФА ще си сътруднича изцяло и с Федералната прокуратура, защото ФИФА е пострадала страна във всички производства“, каза Инфантино.
Относно твърдението на Football Leaks Media, че е искал да си измие ръцете заради съмнителен телевизионен договор, подписан от него като генерален секретар на УЕФА, той отговори: „Пълни глупости! Не знам кой е искал да ме очерни с това твърдение. Този договор е един от стотиците, които съм подписал през годините. Той беше щателно прегледан от Федералната прокуратура и беше счетен за безпроблем относно мен. Никога не съм бил обвиняван, разследван, никога не е имало производства срещу мен“.
Инфраструктурата за Мондиал 2022 е готова почти на 90 процента
Инфраструктурата за Мондиал 2022 е готова почти на 90 процента

Инфантино коментира и идеята за Европейска Суперлига, която да събере колосите на европейския футбол. „Като президент на ФИФА, мен ме интересува Световното клубно първенство, а не Суперлигата. За мен нещата не опират до Байерн срещу Ливърпул, а до Байерн срещу Бока Хуниорс. Ливърпул имат 180 милиона фенове по света. Фламенго имат 40 милиона, като 39 милиона от тях са в Бразилия“, заяви още президентът на международната централа.

Още от Футбол свят

Виж всички