Магнус Карлсен спечели предсрочно супертурнира в Ставангер

Магнус Карлсен спечели предсрочно супертурнира в Ставангер

Световният шампион Магнус Карлсен спечели предсрочно супертурнира по шахмат в норвежкия град Ставангер. Кръг преди края представителят на домакините има 19,5 точки и води с 4 точки пред втория Алиреза Фируджа от Иран и с 5 пред третия Левон Аронян от Армения.

За норвежеца това е трети триумф в надпреварата след 2016 и 2019 година.

В предпоследния девети кръг Карлсен спечели с черните фигури срещу Фируджа и така отвори непреодолима разликата между двамата.

В същото време Аронян взе само 1,5 точки срещу другия норвежец Арян Тари, докато в последната двойка американецът Фабиано Каруана се наложи с 1,5:1 точки над поляка Ян-Кшищоф Дуда.

Според регламента на турнира в Ставангер за всяка победа в партиите по класически шах участниците получават по 3 точки, докато загубилият - 0. При реми и двамата играчи взимат по 1 точка, но трябва да изиграят и блиц партия Армагедон, победителят от която добавя още половин точка към актива си.

В последения десети кръг Карлсен играе с Аронян, Фируджа се изправя срещу Дуда, докато Каруана ще има за съперник Тари.

Турнирът в Ставангер е първият на толкова високо ниво, който се провежда на място, а не виртуално, от началото на кризата с коронавируса през март.

Състезанието се организиара всяка година от 2013-а насам, като в първите две издания бе спечелено от руснака Сергей Карякин, през 2015 година - от българина Веселин Топалов, през 2016 година от Карлсен, през 2017 година от Аронян, през 2018 година от Каруана, а през 2019 година отново от Карлсен.

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти