Суперкупата – шанс за мерене на мускули

Суперкупата – шанс за мерене на мускули

Нефтохимик и Хебър ще имат възможност днес да открият новия сезон в родното ни волейболно първенство. След 7 месеца пауза кампанията в НВЛ стартира тази вечер от 18:00 часа с двубой за Суперкупата в зала „Христо Ботев”. А сблъсъкът между двата основни претендента за титлата в Суперлигата ще даде добра отправна точка кой къде се намира. Всъщност такъв можеше и да няма, предвид че през май месец имаше доста сериозни разногласия между двата клуба по отношение края на миналата кампания. Финал, белязан със служебно провъзгласяване на бургазлии за шампиони и несъгласието на тигрите с тази развръзка. Те дори заведоха иск срещу федерацията относно развоя на събитията, като тепърва ще видим какъв ще е краят на тази поредна волейболна сага у нас.
Да се върнем обаче на финала за Суперкупата. Двата тима се срещнаха вече в един такъв двубой миналата година. Тогава съставът на Атанас Петров влезе в ролята на фаворит за трофея, предвид по-солидната селекция и балансиран състав, с който разполагаха тигрите. И съвсем закономерно спечелиха мача с 3:0. После обаче пазарджиклии позаскърцаха в първенството и това даде шанс на момчетата на Николай Желязков да напомпат мускули именно там.
Сега ситуацията е малко по-различна. На хартия в момента именно бургазлии са тези, които би трябвало да имат предимство преди този мач. Шампионите изиграха 4 официални срещи – квалификации за влизане в групите на ШЛ, като в две от тях показаха доста добри неща на полето в Австрия, печелейки срещу домакините от Задруга и озорвайки сериозно фаворита Динамо Москва и Цветан Соколов в първия им сблъсък. Развоят на срещите би трябвало да е вдъхнал увереност на червените и това може да се отрази на представянето им.
Наличието на близнаците Братоеви, Николай Николов, Миро Градинаров, Жани Желязков и завръщането на Теодор Салпаров в състава са само плюсове на Нефтохимик. По всяка вероятност Валентин Братоев ще остане на пейката, тъй като се възстановяваше от контузия, но младокът Денис Карягин също демонстрира огромен потенциал и дава нужното спокойствие.

От другата страна тигрите също има с какво да отговорят – Тодор Алексиев, Теодор Тодоров, Брадли Гънтър, Александър Ляфтов, Пламен Шекерджиев, Петър Каракашев. Пазарджиклии, освен всичко друго, се очаква да се радват и на по-солидна подкрепа от трибуните. Поне 150 фенове на Хебър са заявили готовност да присъстват в „Христо Ботев”, което ще им донесе предимство спрямо малцината, които ще бъдат от Бургас.
 Хари ЛАТИФЯН, "Тема Спорт"

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти