Петър Лесов беше удостоен с "Венец на победителя"

Петър Лесов беше удостоен с "Венец на победителя"

Заместник-министърът на младежта и спорта Стоян Андонов връчи най-високото държавно отличие в областта на спорта "Венец на победителя" на Петър Лесов. Повод за награждаването е 60-годишнината на олимпийския шампион по бокс от Москва 80. И до днес той е най-младият българин, печелил олимпийска титла. При триумфа си в руската столица Лесов е на 19 години и 326 дни.

През своята състезателна кариера Петър Лесов печели и две европейски титли в категория до 51 кг. (Тампере 81 и Варна'83). Като треньор на националния ни отбор той извежда Детелин Далаклиев до шампионското отличие на Световното първенство през 2009 година. По време на награждаването, което се състоя в родния град на Петър Лесов - Раковски, заместник-министър Стоян Андонов изчете поздравителен адрес от министър Красен Кралев.

"Вие сте доказан талант и пример за абсолютен професионалист в сферата на спорта. Изключителните Ви постижения като състезател и треньор по бокс донесоха много поводи за гордост на българската спортна общественост. Вашето име остава в историята на българския спорт. Олимпийската Ви титла от Игрите в Москва през 1980 г., която печелите едва на 19-годишна възраст, и двата златни медала от европейски първенства са доказателство за отдадеността и любовта Ви към бокса, които могат да служат за вдъхновение и пример на младите български спортисти. Желая Ви здраве, лично щастие и още много поводи за радост и гордост с успехите на българските спортисти", се казва в поздравлението от министъра на младежта и спорта.

Петър Лесов изказа своята благодарност към министър Кралев за честта и уважението да получи високото държавно отличие "Венец на победителя". На пл. "Европа" в Раковски беше открита триметрова статуя на Лесов, дело на скулптора Живко Желев.

На събитието присъстваха още президентът на Българската федерация по бокс Красимир Инински, олимпийските шампиони Георги Костадинов и Асен Златев, бронзовата медалистка от Игрите в Рио де Жанейро Елица Янкова, световните шампиони Детелин Далаклиев и Станимира Петрова и европейският първенец Димитър Щилянов. Домакин на събитието беше кметът на града Павел Гуджеров. По повод годишнината на Петър Лесов беше подготвен и кратък филм за знаменитата му кариера.

Още от Бойни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти