Детелин Далаклиев открива собствена боксова зала

Детелин Далаклиев открива собствена боксова зала

Световният шампион по бокс в категория до 54 кг за 2009 година Детелин Далаклиев съвсем скоро ще сбъдне една своя голяма мечта - да има собствена зала, в която да предава уменията си на младото поколение.

Проектът е във финалния етап от своята реализация, но все още няма определена дата за официалното откриване на спортното съоръжение. То я трябвало да се състои на 12 септември - дата на която Детелин стана световен шампион, но различни събития са довели до отлагането му. Една от причините е пандемията от COVID-19, заради която се е забавила доставката на ринга от Лондон. Освен това има още довършителни работи по инфраструктурата около залата.

 “Когато завърших кариерата си през 2016 година, останах в Плевен. Мислех си, че нещото, което мога да правя, е да играя бокс и да показвам на децата това, което мен са ме учили. Исках да направя школа, но едва сега ми се удаде тази възможност. Преди 2-3 месеца намерих своето място и започнах работа”, разказа Детелин Далаклиев.

Той разкри, че за реализацията на проекта са му помогнали много хора.
“Благодаря на държавата и на Министерството на младежта и спорта в лицето на Красен Кралев, че ми помогнаха с финансирането на оборудването. Той ми даде дума още преди година и половина и пое тази отговорност. В днешно време е много тежко всяко нещо, което се прави, и заради това му благодаря”, добави световният шампион.
Залата е с площ от 250 кв. м., намира се на комуникативно място в града, като в нея ще могат да тренират едновременно 30 деца или 15-20 възрастни. Не е предвидено да се провеждат състезания.
“Дал съм душата и сърцето си за тази зала. В нея ще предавам на децата съветите, които съм “откраднал” от моите треньори. А те са много. Но преди всичко е това да бъдат хора. Защото не можеш да си добър боксьор, ако не си човек. Като треньор ще ми помага Цветозар Илиев - млад и амбициозен специалист, завършил НСА. За щастие, има много деца, които искат да тренират бокс. Имам запитвания и от родителите на много момиченца, затова ще сформираме и женска група”, каза още Детелин Далаклиев.
“Шапка му свалям, защото в тази ситуация, в която се намира държавата, да се нагърби с такъв проект… Но Детелин е трудолюбив, дисциплиниран и отговорен. Сигурен съм,  че ще успее в това начинание, защото му знам и кътните зъби”, сподели именитият треньор Ангел Ангелов.
На същото мнение е и легендата Петър Лесов.
“Много се зарадвах, като разбрах, защото е хубаво един световен шампион да предава своите умения на деца. Той има всички качества, за да успее”, каза Лесов.

Още от Бойни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти