Български фитнес инструктор набира популярност с безплатни онлайн тренировки, обясни защо го прави (снимки)

Български фитнес инструктор набира популярност с безплатни онлайн тренировки, обясни защо го прави (снимки)

Рори – този кратък псевдоним започна да се появява все по-често в социалните мрежи, но какво и кой седи зад него? Кое е момичето, което всеки ден помага на мнозина други жени да повярват в себе си и намерят смелост да се изправят срещу слабостите и страховете си, които им пречат да постигнат мечтаната от тях форма? Рoри споделя пред Sportal.bg своя опит, как да бъдем във форма цяла година и как лесно да изградим навици за правилно хранене. Надяваме се нейните съвети да ви бъдат полезни.

Здравей Рори, разкажи ни нещо за теб?- Здравейте, казвам се Радослава Тодорова - Рори. Аз съм сертифициран персонален фитнес треньор, спортист, мотиватор, съпруга и майка на момиченце на 18 месеца. Но преди всичко съм човек, за който да бъде във форма през цялата година е начин на живот, навик, който с радост предавам и на своите приятели, последователи и клиенти, чрез редовни безплатни онлайн тренировки, съвети за правилно хранене - базирани на баланса между всички приети хранителни вещества и лесни трикове за справяне с излишните килограми, стреса и липсата на желание за промяна.

Какво точно е Рори Фит? - Рори Фит е бранд, който искам да се асоциира с начин на живот – позитивно мислене, вяра в себе си, здравословни хранителни навици и любов към спорта. Философията зад основаването на  Рори Фит се крие в индивидуалния подход към всеки клиент, защото всеки организъм е различен. Всяко тяло е една машина, която трябва да заработи правилно, за да се влюбите в нея – затова слушайте тялото си! Създадох това с идеята да помогам на жени, които искат да постигнат промяна чрез тренировки и правилно хранене, изготвяйки индивидуални програми спрямо техните проблеми.

Би ли ни разказала как карантината се отрази на теб и твоите момичета?- Карантината и извънредното положение не ми попречиха да бъда мотивирана и да предам същото на момичетата. Напротив, фокусът бе изцяло върху трениране у дома и върху това да покажа, че не е трудно ежедневно да отделяш по 30-40 минути за спорт вкъщи. Понякога тренировките в домашни условия могат да бъдат дори по-приятни от тези във фитнес зала.

Рори, каква е тайната да бъдем във форма цяла година? Нужно ли е тренировките да бъдат само и единствено във фитнес?- Първо, забравете за думата „диета“ и всичко, свързано с гладуване, ограничения и изключване на цели групи храни (освен, ако не е с лечебна цел). Основният проблем на всички диети е, че след като свършат, неминуемо се връщаме към старите си навици и начин на живот. Нашата дума е „навици“ – изграждаме навици, които ни помагат!

Второ, спортувайте, но не защото така трябва и „само така ще отслабна“, а за да ви носи удоволствие. Изберете точните тренировки за вас – в момента има страхотно разнообразие и не се притеснявайте да кажете на треньора си, ако нещо не ви харесва! Не е задължително всяка тренировка да е във фитнеса. Тренировките може да са вкъщи, в парка, в планината, почти навсякъде. В днешно време имаме толкова много възможности, нужно е просто да открием това, което ни прави щастливи.

Трето, бъдете постоянни! Всеки започва от някъде, всеки някога е бил начинаещ! Черпете мотивация от успехите и резултатите си, но запомнете, че за да бъде нещо качествено и трайно, промените трябва да настъпват бавно и плавно, следвайки естествените процеси в тялото ни.

Кажи ни от къде да черпим мотивация, за да сме постоянни в тренировките си?

- От няколко години работя предимно с жени – такива, които имат нужда да стопят излишни мазнини, други, които искат да изградят красива мускулатура, трети, които търсят помощ при хранителни разстройства, бременни жени и дами в след-родилен период, за които връщането обратно във форма не е лесна задача.От опита си, изграден във времето, виждам, че зад дълготрайната и здравословна фит форма, стоят редица фактори като ежедневие, стрес, обкръжаваща среда, подкрепа от близки, роднини и приятели, дори от треньора. В случай, че само един от изброените фактори не е под контрол, може да се стигне до хормонален дисбаланс, срив в психиката, забавяне на метаболизма.

Трудно е да се следват определени препоръки, особено, ако са твърде строги или в тотален разрив с досегашния ти начин на живот. Но както тренираме тялото си, така трябва да тренираме и вкусовите си рецептори! Най-вече, за да сме здрави и доволни от себе си!

Ето и пет бързи съвета за изграждане на мотивация:

Поставете си цел, която да преследвате.
Спортувайте това, което ви е интересно и ви прави щастливи.
Обградете се с хора, които също тренират – с тях можете да споделяте и да обсъждате спокойно.
Направете си план за седмично меню и вземете идеи с готови тренировки.
Записвайте резултатите си, просто за да виждате, че напредвате и да се мотивирате допълнително.

Спотед теб как да се намери баланса между ежедневните ангажименти в работата и семейните задължения у дома?

- Като човек, който ежедневно се сблъсква с различни съдби и проблеми при много жени, бариерата за постигане на баланса между работа, семейство и постоянство в тренировки/хранене е почти изцяло психологическа. Повечето дами започват стремглаво, вълнуват се, имат желание за промяна, чакат с нетърпение своята програма и през първата седмица са силно мотивирани, но при първото излизане от „зоната на комфорта“  обаче, се пречупват и демотивират.

Когато дълги години е липсвал контрол над храненето и активността, клиентите се затрудняват в това дори да пазаруват здравословни продукти (зеленчуци, месо, пълнозърнести продукти – нищо специално) и да следват редовно тренировъчен план. Стигат до момент, в който ако нямат подкрепа, просто се ядосват, казват си „нищо не става“, „не е за мен“ и се връщат към старите си навици.

За дамите, емоциите са ключов фактор при гоненето на дадени цели.

Често се сблъсквам и с „емоционално преяждане“ – всичко върви по план, тренираме редовно, храним се балансирано, приемаме вода, щастливи сме и само един миг на емоционално разклащане, може да стигнем до системно преяждане, като в храната се търси някаква утеха. Но точно това ми харесва, че хората, с които работя са различни. Всеки нов казус ме зарежда с енергия и мечтая да внеса желаната промяна в живота на клиентите ми, а именно – да могат гордо да заявят, че харесват това, което виждат в огледалото.

Аз намирам баланса между работата с хора, домашните задължения и поддържането на форма като запълвам деня си с различни ангажименти, а енергия си набавям чрез балансирано хранене и приемане на достатъчно вода, защото когато човек захранва тялото си качествено, става по-жизнен и щастлив! В комбинация с редовните тренировки – всичко се подрежда!

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти