IBU отново поиска обяснение от Касперович по случая с използването на чужда акредитация

IBU отново поиска обяснение от Касперович по случая с използването на чужда акредитация

Отделът за интегритет към Международния съюз по биатлон (IBU), независим орган за наблюдение на спазването на правилата в областта на управлението, прозрачността и борбата с допинга, отново поиска обяснение от руския треньор Александър Касперович по случая с използването на чужда акредитация на Световното първенство през 2020 година. Това заяви Касперович пред ТАСС.

В момента руснакът е старши треньор на националния отбор на България по биатлон.

Касперович беше хванат да използва друга акредитация на Световното първенство. За инцидента беше уведомена италианската полиция, заради което беше открито наказателно дело срещу Касперович и руския биатлонист Александър Логинов, чийто личен треньор е той.

"ИБУ ме помоли да дам обяснение за инцидента. По каква причина този въпрос е повдигнат отново, аз лично не знам. Изпратиха ми писмо, съдържащо няколко въпроса, отговорих на другия ден. Дори не се притеснявам за това", каза Касперович.

За ТАСС от IBU обясниха, че този случай се ръководи от техния независим орган.

На 22 февруари, малко преди края на Световното първенство в Антхолц, италианската полиция обискира хотелските стаи на Логинов и Касперович. Органите на реда все още не са завършили разследването по този случай.

Според разследването използването на чужда акредитация може да бъде свързано с участието на треньора в разпространението на допинг, което е престъпление в Италия.

През 2014 година Логинов беше наказан за употребата на забраненото вещество еритропоетин, а Касперович по това време вече беше негов личен треньор. През май тази година специалистът стана старши треньор на българския национален отбор по биатлон.

Още от Зимни спортове

Виж всички