Президентът на Барса: Ние сме най-засегнати от кризата, ефектът ще трае поне 2-3 години

Президентът на Барса: Ние сме най-засегнати от кризата, ефектът ще трае поне 2-3 години
Бартомеу обяви кой ще води Барса през идния сезон
Бартомеу обяви кой ще води Барса през идния сезон

Президентът на Барселона Джосеп Мария Бартомеу обяви, че клубът е най-засегнатият в Ла Лига от кризата след пандемията с коронавируса, но и заяви, че финансовото състояние на каталунците все още стабилно. След похарчените пари за звезди, които не успяха да оправдаят очакванията, както и средствата за преустройствения проект на “Камп Ноу”, мнозина предричаха, че Барселона ще изпадне в сериозна финансова криза след пандемията.

Босът обаче успокои всички, но и призна за ефекта от COVID-19. “Видяхме какво ставаше по света с пандемията и си казахме, че ще бъде сложно трансферно лято и точно това стана. От 14 март досега ние не сме получили и евро, а изгубихме около 200 милиона. Успяхме да възвърнем част от тях, като намалихме заплатите и се възползвахме от помощта на държавата с програмата за Временно регулиране на заетостта”, заяви Бартомеу пред Mundo Deportivo.

“Трябваше да затворим магазините и музеите, нямахме продажба на билети. Трябваше и да върнем парите и на феновете, които си бяха закупили вече билети за мачовете, на които не можеха да присъстват. 200 милиона евро обаче са наистина много пари. Ефектът от пандемията ще трае поне още 2-3 сезона при нас. Никой не трябва да мисли, че всичко ще се оправи още следващата кампания”, добави той.

Президентът подчерта, че Барса също усеща кризата след вируса и не е по-напред от другите клубове: “Според нашия Стратегически план трябваше да получим 1,1 милиарда евро, но сега тази сума ще е с 30% по-малко заради коронавируса. Казвам това, защото ако някой си мисли, че Барса не е засегнат от пандемията, греши. Има ефект върху всички големи европейски клубове, а Барселона е отборът, който печели най-много пари и е най-засегнат”.

Бартомеу обаче отрече каталунците да се намират в лошо финансово състояние и заяви, че въпреки загубите отборът все ще бъде лидер по приходи.


ГЕОРГИ ЧЕРНЕВ

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти