Страхил Попов: Чакам с нетърпение мачовете с националния ни отбор

Страхил Попов: Чакам с нетърпение мачовете с националния ни отбор

Българският национал Страхил Попов завършва един турбулентен сезон, след като през зимата трябваше да напусне изненадващо Касъмпаша. Той се озова във втородивизионния Хатайспор, с който обаче влезе в елита. Сега в събота Хатайспор приема Бурсаспор в последния кръг, като тимът така или иначе си е осигурил промоция и 1-о място.

"След мача с Аданаспор, който спечелихме с 2:1, имаше големи празненства. Все пак за първи път Хатай влиза в Суперлигата. 10 часа обикаляхме из целия регион, в 4.30 сутринта се прибрахме по къщите. Цялата област подкрепя отбора, защото друг в региона няма. Предполагам, че след мача с Бурсаспор ще има още тържества, като ще ни връчват и купата за шампиони на втора лига, разказва Страхил Попов пред "БТА".

"През зимата беше доста неприятна ситуацията с Касъмпаша. Никой не е очаквал да бъдат махнати 10 човека на куп. Особено пък 4-5, които бяхме титуляри, за нас си беше огромна изненада. Но имах късмета да дойда в Хатай и ето отборът влиза като шампион в Суперлигата кръг преди края. Труден момент беше с избухването на пандемията от коронавирус, защото 2,5 месеца не играхме, а и тренировките не бяха както трябва. Но сега сме радостни, това е грандиозен успех тук. Клубът е създаден през 1967-а година. Сега се прави нов стадион, който е почти готов. Онзи ден бях на новия стадион и си говорих с работниците. Напрактика е завършен. Сега се полага тревната настилка, остава само да се сложат и седалките за публиката".

Страхил прекара 4 години в Истанбул, а сега трябваше да смени обстановката с град, който се намира на сирийската граница. Но това не го притеснява.

"Не беше такъв шок. Градът Антакия не е лош, има богата история. Има си всичко необходимо, има летище, от което на ден има по 5-6 полета до Истанбул. Да, близо е до Сирия, но нещата са нормални. А и в отбора нямаше нито един играч с коронавирус, колкото и тестове да са правени. Разбира се, не може да се сравнява с Истанбул, който за мене е един от топ-градовете в света".

След 4 календарни години прекарани в Суперлигата с отбора на Касъмпаша, сега националът опита за първи път и мачове във второто ниво. Според него най-голямата разлика е във физическата подготовка.

"Физическото ниво на футболистите е някакси една стъпка по-надолу. Това е най-видимата разлика. Иначе мачовете са добри като темпо, но в Суперлигата играчите са наистина топ-професионалисти. Сега обаче се връщам там, а турският елит заедно с Русия за мене е веднага след първенствата от големите 5 в Европа, разсъждава Страхил Попов.

Но където и да се намира, благоевградчанинът не спира да мисли за националния отбор на България и чака следващите срещи под трикольора.

"Разбира се, че баражът с Унгария е най-важен. Но от друга страна е хубаво, че преди този бараж по пътя към Евро 2021 ще имаме два мача от Лигата на Нациите".
Националите, които вече са в Лига В, на 3-и септември приемат Република Ирландия, а три дни по-късно гостуват на Уелс.

"Винаги съм бил оптимист и крайно мотивиран. Хубаво е, че преди мача с Унгария имаме два мача и то официални. Така отборът ще се вработи по-добре. Иначе от гледна точка на мотивацията, аз винаги играя на максимума на възможностите си, както трябва да бъде, когато носим националната фланелка, завърши Страхил.

Още от Национални отбори

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти