От Ботев (Пд) внесоха яснота около сагата с Никола Илиев и бъдещето на Ферарио Спасов

От Ботев (Пд) внесоха яснота около сагата с Никола Илиев и бъдещето на Ферарио Спасов

Прокуристът на Ботев (Пловдив) Асен Караславов даде брифинг в конферентната зала на "Футболен комплекс Ботев 1912".

Ръководителят на "канарчетата" внесе яснота относно трансфера на Никола Илиев, както и отговори на въпроси относно актуалните теми около "жълто-черния" клуб.

"Появиха се спекулации с трансфера на Никола Илиев. Ще започна още от декември месец, когато за първи път с нас се свързаха от Аякс. Обсъдихме какво е предложението и решихме заедно с футболиста да видим каква е базата, какви са условията. Пътувахме заедно с Калоян Иванов, Никола Илиев и аз до Амстердам. Разведоха ни, показаха ни. Неговият мениджър поиска седмица време, за да даде отговор дали ще приемат офертата. След това се свърза с мен и каза, че не приемат офертата на Аякс, защото клубът не е точното място за неговото развитие. Впоследствие се свързаха от Интер с нас. Говорихме само по онлайн връзка. След разговорите решението на агента и играча беше футболистът да отиде в Интер. Най-важно е решението на играча. След това пристигна оферта от Ювентус. Тази оферта я изпрати Николай Жейнов. Ние като ръководство решихме да съберем всички заинтересовани страни на базата в Коматево и да обсъдим офертата. Срещата мина при много добър тон. Нямаше никакво напрежение. Съобразяваме се с желанието на футболиста. След това Калоян Иванов каза, че отива да запознае семейството на футболиста с офертата на Ювентус, но впоследствие я отказаха".

"Успяхме да запазим процент при продажба, при изиграни мачове за първия тим има допълнителни бонуси. За мен тази сделка е много добра за клуба. Сумата и процентите ще обявим, когато футболистът бъде регистриран в италианската федерация. Офертата на Ювентус беше еднократна и не отговаря на това, което казва Жейнов. Няма проценти, няма и бонуси при изиграни мачове. Офертата на Аякс също беше добра с бонуси. Винаги давам съвет на младите да не бързат да се обвързват с мениджъри. Всеки може да продаде даден футболист, когато играе силно. Когато отвори трансферният прозорец в Италия, Никола Илиев трябва да бъде регистриран. Няма никакви пречки това да се случи. Всичко е финализирано".

"Ферарио Спасов има договор с Ботев и остава в клуба. Миналата година г-н Самуилов е възможно да е казал, че годината е нулева. За мен това не е негово мнение. Някой друг му е повлиял да го каже. Този човек вече не е в клуба. Сами можете да се досетите кой е. Посъветвал го е човек от ръководството. Избрахме Желко Петрович, защото имаше най-голяма визитка. Ръководството се съобрази с неговите изисквания за трансфери, след което отборът не играеше добре и нямаше резултати. Всичко това са средства извън бюджета след разтрогването на договорите. След това поканихме г-н Спасов и условията ни бяха да стабилизира отбора и да налага юноши. Не мога да кажа, че годината е нулева. Наложихме юноши и направихме изходящи трансфери - Кристиан Димитров и Никола Илиев. Желко Петрович води дело срещу Ботев. Сумата е голяма, което не е сериозно".

"Бюджетът ще бъде вдигнат. Взети са двама, водят се преговори с още трима. В Ботев се избират най-добрите деца. Много деца са били освобождавани, което е водело до засягане на родителите. След това започва напрежение срещу треньорите Илия Иванов и Стоян Ангелов и работата им беше следена под лупа. След разпределението на треньорите за сезон 2020/21, Стоян Ангелов не беше съгласен да води този набор, който му беше отреден. Така се стигна до решение той да напусне. Момчето каза, че не може да издържи на това напрежение и подаде молба за напускане. Последва още една молба - на Илия Иванов. На тяхно място назначихме много добри треньори. Цялото ръководство застава зад всички треньори в ДЮШ и шефа на школата".

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти