Исинбаева написа писмо до Световната атлетика и МОК в защита на руските атлети

Исинбаева написа писмо до Световната атлетика и МОК в защита на руските атлети

Двукратната олимпийска шампионка в овчарския скок Елена Исинбаева написа отворено писмо до Международния олимпийски комитет (МОК) и Световната атлетика относно крайния срок за плащане на Руската федерация по лека атлетика (RusAF).

Исинбаева публикува писмото, подписано от нея и други “чисти“ руски спортисти в Instagram. Писмото идва, след като редица руски спортисти също писаха до президента на страната Владимир Путин, като го призоваха да се намеси в спора между Световната атлетика и RusAF.

Те предупредиха Путин, че руската атлетика е "на прага на бедствие", като срокът e до 1 юли RusAF ще плати половината от 10 милиона долара глоба (8 милиона паунда / 9 милиона евро). Ако плащането не бъде извършено, процесът на разрешен неутрален спортист, който позволява на някои руски спортисти да се състезават под неутрален флаг, ще бъде спрян.

В писмото, адресирано до президента на Световната атлетика Себастиан Коу, президента на МОК Томас Бах и Асоциацията на националните олимпийски комитети, Исинбаева заяви, че наказанието ще бъде “грубо нарушение на спортния принцип и правата на чистите спортисти“.
"Според нас наказанието трябва да се носи от федерацията, а не от спортистите", написа Исинбаева.
“Лишаването ни от възможността да се изявяваме на международни състезания е неприемливо и прекомерно наказание, прилагайки принципа на колективната отговорност, принуждавайки ни да носим отговорност за злодеянията на трети страни.
Молим ви да ни подкрепите и да помогнете да защитим правата и интересите на руските спортисти в желанието им да се състезават честно и открито, засилвайки позициите на чистия спорт”, се казва още в писмото на световната рекордьорка в овчарския скок.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти