Киелини: Тоти можеше да спечели “Златната топка”, Оуен и Шевченко не бяха по-добри от него

Киелини: Тоти можеше да спечели “Златната топка”, Оуен и Шевченко не бяха по-добри от него

Капитанът на Ювентус Джорджо Киелини се изказа много ласкаво за иконата на Рома Франческо Тоти. Според него бившият нападател е могъл да спечели “Златната топка”, като по нищо не е отстъпвал на призьорите Майкъл Оуен (2001) и Андрий Шевченко (2004).

“Играл съм с Тоти, но почти винаги сме били съперници. Видях го в няколко мача с Италия преди Мондиал 2006, но след това напусна националния отбор. Франческо наистина беше невероятен и е жалко, че не го видяхме да играе на други големи сцени, но е романтично това, че посвети целия си живот на Рома. Той спечели много по-малко, отколкото можеше. Той трябваше да бъде носител на “Златната топка” и може би се лиши от този елемент на израстване, който идва от смяната на клуба. Въпреки това, всеки, който смята, че това решение е на базата на комфорта, нищо не знае. Това беше избор, изцяло породен от любовта.

Тоти наистина можеше да спечели “Златната топка” преди хегемонията на “извънземните” Кристиано Роналдо и Лионел Меси. Дадоха наградата на играчи като Оуен и Шевченко, които са чудесни, но определено не са по-добри от Тоти. Той имаше очи на тила си и можеше да накара топката да се движи по начин, по който никой не би могъл да си представи. Виждал съм го да играе фантастичен футбол първо с експлозивната си физика, а след това и с огромната си класа, макар и на по-бавно темпо. По отношение на техника, характер и визия Тоти наистина беше от световна класа, просто беше гений. Заедно с буйната креативност на Антонио Касано той сформира едно от най-добрите партньорства в историята на Рома, може би дори най-доброто. Чиста поезия”, пише Киелини в автобиографията си.

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти