Шеф от БФС: Може някои клубове да не получат лиценз

Шеф от БФС: Може някои клубове да не получат лиценз
Вицепрезидентът на БФС Атанас Фурнаджиев коментира формата на efbet Лига, лицензирането на клубовете и сподели мнението за наличието на два клуба с името ЦСКА в елита.

"Не бих казал, че промените във формата са козметични. В момента форматът, който съществува не позволява да има интрига до края. Новата промяна е свързана с това, че втората осмица се разделя на две четворки и интригата ще бъде до край. 16 отбора? Не мисля, че България има ресурс. В момента и при 14 клуба има отбори, които трудно се справят. Моето лично мнение е, че и 14 са много. Това мисля, че е максималният брой отбори за моментното състояние на държавата.

Крайният срок за лицензионната комисия е 30 юни. Аз не се занимавам с това. Лицензионната комисия е независим орган. Цяла България знае състоянието на всеки клуб. Това са документи, договори, споразумения. Това са документи, които се представят от самия клуб. Ако те отговорят на закона, се дава лиценз. Има вероятност някои клубове да не покрият критериите за лицензи.

Кризата се отразява на всички зле. И по отношение на финансите. Но трябва обществото като цяло да се научи да живеем с това. Пандемията не си е отишла.Тези мерки трябва да се възприемат от всички нас и да се спазват. Особено на стадионите, но не само. Не бих казал, че е грешка, че има фенове. Грешка е начинът на поведение. Трябва да се научим да живеем по нов начин, да се носят маски. Да се носят маски и така нататък.

Възможно е първенството да приключи пред празни трибуни. Ако щабът вземе това решение, ние ще се съобразим с него. Дисципът не може да налага глоби. Но от здравна инспекцията могат да налагат глоби. В нашия устав нямаме заложени такива санкции. До момента тестването за коронавирус е поемано от БФС. Има финансов ресурс за това, осигурен е.

ВАР? Това, което наложи замразяването на проекта, е коронавирусът. Ние искахме да вземем системата под наем. А той е доста скъп. Ако сега ги платим и няма мачове, тези пари ще отидат на вятъра. Шампионатът бе спрян за няколко месеца. На 21 или 22 юли ще започне новият шампионат. Два отбора ЦСКА ли? Това не е прецеднт. По-рано имаше два отбора с името Левски. ЦСКА 1948 е минал от най-ниските нива и по спортен път е в елита. Всичко е възможно. Може би за феновете, обединение би било най-доброто решение.

Съгласно договора, една година преди изтичането се започват преговори и ако се постигне съгласие, се подписва нов договор. В момента благодарение на кризата, средствата в световен мащаб намаляват. Това означава по-малко средства. Приходите за футбол, за бизнес стават по-малко. Ние успяхме да постигнем цена, същата като миналата година. Разпределението на парите се решава от самите клубове.

Ние с този договор постигаме същия размер като миналата година. Имаше предложение клубовете да получат 95%, а БФС да получи 5%. Но вижте в Сърбия, Хърватия - там получават много по-малко пари от ТВ права. Когато има спор, той се решава в съда. Ние си продължаваме отношението със спортното министерство", заяви Атанас Фурнаджиев пред БНТ.
Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички