Сезонът по мотокрос за българите започва в Сърбия

Сезонът по мотокрос за българите започва в Сърбия

Принудителната ваканция от няколко месеца без състезания по мотокрос завърши и дойде моментът за първия старт от новия сезон 2020 за пилотите в BMU Eвропейски шампионат. Трасето в Глобаре, Крушевац (Сърбия) е домакин на очакваното събитие, в което ще участват над 100 състезатели от Сърбия, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Гърция, Румъния (под въпрос) и България. Родните представители, които са подали заявка за участие, са 53-ма във всички класове.

При най-малките в МХ 65 двама българи са сред големите фаворити за крайната победа. Шампионът от миналия сезон Венцислав Тошев ( Мотоспорт Варна) и Дани Цанков (М6 Ямаха рейсинг тим) ще започнат битката за точки още в Сърбия, и определено ни предстоят два много интересни и оспорвани маншове в неделния ден в клас 65 кубически сантиметра.

В МХ 85сс защита на титлата си от 2019-а започва Христиан Георгиев (Мотоспорт Варна). Живко Иванов (Елхово Рейсинг) и Станислав Гошев (МСК Дамасцена Алба ) също са потвърдили своето участие и ще карат за призово класиране . Не трябва да бъде подценяван и републиканският шампион от предния сезон в МХ 65 Мирослав Димитров (KIPPEN MX рейсинг тим), който ще дебютира при по-големите още на трасето в Глобаре.

Големият шампион от последните години Майкъл Иванов (Пловдив мотор спорт) ще кара в МХ1, заедно с още трима наши пилоти. Стефан Нейчев (Еърмакс рейсинг), Калоян Илиев (МСК Севлиево) и Любомир Васев ( KIPPEN MX рейсинг тим) са достатъчни, за да направят битката за подиумно класиране повече от интригуваща и неясна до самия финал.

12 състезатели от нашата страна ще има в МХ 2. Имена като Алекс Димитров (Мотоспорт Варна), Николай Малинов (KIPPEN MX рейсинг тим), Димитър Грозданов (МХ Тим Симитли), Виктор Нейчев (Eър макс рейсинг) и Виктор Бориславов (Мотоспорт Варна) ще оформят българската група фаворити за място на стълбичката за награждаване след двата манша.

В клас МХ заявките от родните състезатели за участие в Сърбия са 15. Григор Царев (JRC Моторспорт) и Юлиян Райчев (Панчо рейсинг тим) можем да определим като пилоти, които са с възможности и потенциал за краен успех, но нищо чудно да станем свидетели и на някои приятни изненади от другите българи в този клас.

Новият клас този сезон е МХ Senior (пилоти над 45 годишна възраст). В него ще карат 11 сънародници, сред които Атанас Петров ( АИТ Рейсинг тим), Янко Зоков (АИТ Рейсинг тим), Станко Боянов (НСА Моторспорт) и Васил Стоянов (KIPPEN MX рейсинг тим).

В съботния ден по програма ще бъдат свободните тренировки и квалификациите за място, а в неделя са състезателните маншове.  

Гледайте спорт на MAX с най-вълнуващите състезания от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, на живо, само в ефира на MAX Sport.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти