Документален филм разкри шокиращи факти за германския футбол

Документален филм разкри шокиращи факти за германския футбол

Във футбола в Германия често има злоупотреба с медикаменти. До това заключение стигна документалният филм на ARD “Тайният допинг - ударът на хапчето”. 1147 футболисти, включително 11 професионални и 1096 от регионалните лиги, взеха участие в проучването на допинговия отдел ARD и редакционния екип на Correctiv. В разговорите са участвали още бивши състезатели, треньори, клубни лекари, учени и служители на различни клубове.

47% от от участващите в проучването признават, че са прибягвали до болкоуспокояващи няколко пъти по време на сезона, като 21% от тях дори заявяват, че се е стигало до веднъж месечно или още по-често. Почти 42% от всички попитани дават като причина не само намаляването на острата болка, но и надеждата за подобряване на представянето си при следващите мачове. По този начин те са искали да увеличат физическата си издръжливост, както и да освободят главата си от ненужни мисли и стрес. Някои дори заявяват директно, че искали по този начин да повишат цялостното си представяне.

Бранителят на Унион (Берлин) Невен Суботич бе един от професионалните играчи, които застанаха пред камерата. Бившият защитник на Борусия (Дортмунд) признава: “Това, което видях за последните 14 години е, че Ибупрофенът се раздава като Смартис (марка шоколадови бонбони)”

“За всяко малко “Ох!”, така да се каже, има наличен Ибупрофен. На играчите често не се обяснява какви последствия може да предизвика”, допълва още футболистът.

Бившият играч на Фортуна (Дюселдорф) и Майнц 05 Дани Шахин също признава за честата употреба на обезболяващи от отборите. “Не е реалистично човек да продължи да играе без обезболяващи, ако се пристрасти към футбола. Последните 3-4 години нищо наистина не работи без хапчета”, заявява футболистът.  

“Можеше да ми кажете девет пъти, че приемам прекалено много лекарства. И деветте пъти нямаше да послушам”, признава братът на защитника на Боруся (Дортмунд) Матс Хумелс - Йонас Хумелс. Той дори признава, че си е инжектирал 4 инжекции в коляното, след като хапчетата са спрели да му действат.

Президентът на Германския футболен съюз Фритц Келер призна, че е останал “шокиран” от разкритията и трябва да се вземат мерки срещу този проблем. “Спортът при аматьорите има за цел да поддържа здравето на хората, а не да ги съсипва”, допълва още Келер.
ГЕОРГИ ЧЕРНЕВ

Още от Футбол свят

Виж всички