Футболните клубове дължат на държавата над 8 млн. лева

Футболните клубове дължат на държавата над 8 млн. лева
Ботев (Гълъбово) се отказва и от Трета лига, отива директно в областната група
Ботев (Гълъбово) се отказва и от Трета лига, отива директно в областната група

Задълженията на футболните клубове към държавата възлизат на 8.3 млн. лв. Това обявиха от Националната агенция за приходите (НАП) пред "Сега". Заради изисквания за конфиденциалност от агенцията не влязоха в конкретика за имената на клубовете и размерът на техните задължения. Въпреки това са ясни двата най-големи длъжника - Левски и обявеният в несъстоятелност през 2016 г. ЦСКА.

От Левски сами разкриха размера на дълга си, тъй като провеждат кампания сред феновете за набиране на средства за неговото погасяване. Той е около 4,29 млн. лв., тъй като в началото на годината от клуба обявиха, че трябва да направят 34 вноски по 143 000 лв. (4 862 000 лв.). До момента, благодарение на парите на феновете, са направени вече 4 месечни вноски по 143 000 лв. (или 572 000 лв.).
Добра новина за Левски! Клубът няма да има проблем с плащания към държавата до края на юни От НАП съобщиха също, че немалка част от тези дългове на клубове (те са основно за здравни вноски и социални осигуровки на служители), са натрупани по време на кризата, предизвикана от пандемията от COVID-19. От 10 март футболният сезон в България беше временно спрян, като тренировките бяха подновени едва в средата на май, а първенството в еfbet Лига бе рестартирано едва този уикенд. През това време доста клубове признаха, че изпитват сериозни финансови затруднения.

Доста от втородивизионните отбори дори признаха, че нямат възможност да довършат сезона и шампионатът във Втора лига беше прекратен. Дори от Ботев (Гълъбово) директно напуснаха професионалния футбол.
Що се отнася до "червените" то задълженията към НАП възлизаха на близо 14 млн. лв.

Постигнато беше все пак споразумение да се погаси една част от тази сума - 4 486 200 лв. Тези пари са осигурени, след като дружеството "Ред Енимълс" плати 8 млн. лв. за активите на ЦСКА (включително и емблемата). Въпросната сума към НАП все още не е напълно платена, но от агенцията коментираха, че има напредък по този случай.

Последвайте каналите ни в:

Битката започна!
Докажи, че познаваш шампионата на Стария континент и спечели посещение на мистичния Анфийлд!

Включи сe

Още от БГ Футбол

Виж всички