Юсейн Болт: Има време за деца, сега искам да се забавлявам

Юсейн Болт: Има време за деца, сега искам да се забавлявам
Най-бързият мъж на планетата Юсейн Болт е седнал удобно в стола си в лондонски хотел и се радва на малките неща в живота извън пистата.
- Обичам да играя домино - това е истинска страст. Толкова прекрасна и спокойна игра. Обичам да седна пред дома си в Кингстън и да играя с приятели часове наред, говорим си, смеем се и мислим - казва Юсейн.

Тиха игра като доминото трудно пасва на имиджа на Болт, но тази игра е страст за цяла Ямайка.
- Израснах, гледайки как баща ми играе - казва Болт, който си спомня за детството си в Шерууд Контент, село в северозападна Ямайка. - Ако минавате с кола през градове в неделя, ще видите как млади и стари играят в магазини и барове. Понякога отстрани се нареждат толкова много хора, че напрежението е по-голямо, отколкото на пистата. Трябва ти истинско търпение и концентрация.

Болт често играе, като признава, че е много важно срещу кого играеш, защото някои мамят. Предизвикателство са игрите срещу по-възрастните.
- Треньорът ми Глен Милс е добър. Бившият играч на крикет Къртни Уелш също, както и Берес Хамънд (реге певец - б.а.) Срещу по-старите ставам по-добър.
Колкото по-стар ставаш, толкова по-лесно играеш, защото мислиш по-ясно
Освен това знаеш как работи ума на младите, защото и ти си бил млад. След игра срещу по-стари, бия много лесно младите.

Болт си спомня за игрите на домино като дете сред хълмовете и тропическата гора в Трелавни. Спомня си детство, изпълнено с бягане, футбол, крикет и катерене по дърветата. Все приключения, които са му дали скорост, сила и добро здраве.
- Обичам селото и винаги ще го обичам. В града изпускаш много, защото не излизаш често. На село си навън през цялото време – бягаш бос, носиш кофи с вода от реката. На село се храниш здравословно. В града учениците си купуват обяд. На село просто намираш нещо за ядене в полето или не ядеш до вечеря. Ядяхме много плодове, зависеше от сезона - ябълки, банани или каквото има. Беше много здравословно.

Болт цени и приятелите си, защото неговият най-добър приятел от началното училище - Нюджънт Уокър, е личният му мениджър в момента. Ен Джей, както го наричат, е чакал Болт в края на двора на къщата му, а след това двамата са ходили заедно към училище. А сега обикалят заедно света.
- С него си оставаме най-добри приятели. Той предпочита да си стои вкъщи, да рови из интернет. Аз обичам да излизам, да съм с хора. Допълваме се и нещата се получават много добре.

След това Болт се сеща за родителите си. Майка му Дженифър е шивачка.
- Тя ме разваляше, човече. Когато татко си беше вкъщи, той ме будеше в 5,30 сутринта, макар че училището почваше в 8. Майка ми ме будеше в 7 и ми викаше такси в 7,20 ч. Но ме научи на полезни неща. Знам, че мога да си зашия копче, ако се налага.

Иначе мама беше малко мързелива. Чакаше до последния възможен момент, за да оправи униформите, трябваше да й помагам. Налагаше се да стоя до късно през нощта и да шия, много се ядосвах.

Бащата на Болт - Уелсли, известен като Гидиън, работи за компания за кафе. Той учи сина си на дисциплина, обноски и уважение към по-възрастните. Болт все още казва за учителя си в началното "г-н Нюджънт".
- Щастлив съм, че баща ми беше стриктен и дисциплиниран с мен. Научи ме на здрава работа и уважение. Ако имах нужда от нещо, винаги го получавах. Ако исках нещо - е, това беше различна история. Но заради това работя толкова здраво днес.
Болт казва за себе си, че е "най-талантливият атлет, който светът някога е виждал", даже така се описва в Туитър. Въпреки това той е работил доста здраво, за да успее. Става в 6 ч. сутринта, за да тренира първо на пистата, след това във фитнеса. Треньорът му често споменава "момента, в който няма връщане назад" - когато другите атлети ще колабират, но Болт продължава. Тренировките са толкова тежки, че баща му не издържа да гледа.

- Родителите ми гледат само състезанията. Баща ми веднъж дойде на тренировка, но не издържа гледката и каза, че не може да гледа как се мъча. Каза: "Не мога да повярвам, че правиш това".
Понякога повръщаш в средата на тренировката, но трябва да завършиш
Никой не вижда тези неща.

Болт е много религиозен. Дори в катастрофата през 2009 г. - когато обърна БМВ М3 на мокрия път в Ямайка - той вижда знак от съдбата.
- Колата се превъртя три пъти и излязох без счупен пръст, без счупена ръка. Оттогава си казах: "Окей, направен съм, за да постигна това". Едно момиче ми писа, че е католичка, но не се моли на публични места. Откакто ме е видяла да го правя на състезание, тя вече не се страхува да показва религията си. Хора във Фейсбук ми пишат, че съм ги вдъхновил да направят нещо. Заради това бягам да вдъхновявам хората да правят велики неща.

Не всичко в живота на Болт е толкова идеално. Той пие тъмна бира, играе видеоигри с часове и ходи в нощни клубове.
- Никога няма да бъда прекалено стар за тези неща. Когато си млад, трябва винаги да правиш това, което искаш. Докато е морално и легално, трябва да го правиш. След като работим толкова много, трябва да имаме и време за почивка на ума. Когато стигна определена възраст, ще спра с партитата, ще имам деца и ще бъде отговорен модел за подражание и т.н. Дотогава обаче ще се забавлявам.

Последната му играчка е АТВ.
- Опасно е, но се забавлявам. Забранено е за пътищата, но често ходя в една ферма с портокалови полета, където има много пътища за тракторите. Има само прах, камъни и пълна газ.

Ямаецът спечели три златни медала на световното първенство в Москва през 2013 г. миналия месец и стана най-успешният атлет в историята на шампионати на планетата. Той вече гледа към олимпиадата в Рио през 2016 г., където иска за трети път да вземе три титли.
- Искам да доминирам в спорта. Да взема по три титли на три поредни олимпиади, да накара хората да си кажат "уау".
Искам от нормален атлет да стана най-великият в историята.

Дали възрастта и постоянните болки в гърба ще попречат на Болт да гони още световни рекорди?
- Мисля, че е възможно да бягам по-бързо. 200 м е по-лесно, защото там има много място за подобряване. 100 м е по-трудно, защото имам проблем със старта заради ръста си. С треньора ми спорихме за това. Според него най-удобно място за чупене на световен рекорд е състезание след голямо първенство. Защото тогава си в най-добрата си форма, но няма много кръгове, а само един старт. Но аз мисля, че ще стане на голям шампионат, защото аз се представям най-добре в големите моменти, когато напрежението е по-голямо. Ще видим кой е прав.

В момента обаче той мисли за друго състезание.
- Имаме турнир по домино с четири момичета, които играят футбол близо до моята писта в Ямайка. Хвалеха се колко са добри и си помислих, че няма как да ги оставя да ме бият. В момента аз и моят отбор им водим с 4-2.

Ямайка организира световно първенство по домино миналата година, а спортът иска да влезе в олимпийското семейство. Дали пък Болт няма да се върне и да спечели още една олимпийска титла през 2044 г. например.
- Ще бъде яко, нали? Но трябва да тренирам доста преди това.

"7 дни спорт"

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти