Мъри: Жените трябва да играят 3 от 5 сета

Мъри: Жените трябва да играят 3 от 5 сета

Световният номер 3 Анди Мъри сподели, че според него жените, както мъжете, трябва да играят 3 от 5 сета в турнирите от Големия шлем. Дебатът около това дали дамите заслужат същия награден фонд като силния пол в мейджър надпреварите е актуален през последните години. Някои от тенисиситите категорично са заявявали, че не е честно парите да са изравнени, тъй като натоварването и усилията са различни.

"Не става въпрос за някаква дребнавост, обясни в интервю за "Ню Йорк Таймс" Мъри. - По начина, по който аз виждам нещата, говорим за различни спортове. Не е като 100 метра на олимпийските игри, не защото те не тичат със скоростта на мъжете, но все пак играем пет сета, различна продължителност. Не казвам, че ние работим по-усърдно от тях, но ако трябва да тренираме за мач от пет сета, все едно дистанцията е по-дълга. Все едно някой да тренира за бягане на 400 метра, а друг за такова на 600 метра. Мисля, че жените трябва да играят 3 от 5 сета. Не виждам причина да не го правят. Това би означавало програмата на турнирите от Шлема да е по-дълга. Може този формат да не е от първия им кръг, но все пак трябва да играят 3 от 5 сета. Или мъжете трябва да играт 2 от 3, или жените 3 от 5. Мисля, че нашите възражения не са заради парите, колкото заради усилията", каза шотландецът.

Мъри отбеляза, че предпочита формата 3 от 5 при мъжете да остане, защото именно това различава турнирите от Големия шлем и останалите състезания на ATP. 26-годишният тенисист допълни, че според него жените са напълно способни да играят в по-дългия формат. "Винаги съм играл по пет сета в Шлема. Това прави надпреварите различни. Наистина искам да има такова правило и както жените, така и мъжете да играт 3 от 5 сета. Преди е било така, на финалите. В по-важните турнири и финали в WTA трябва да бъде по този начин. Няма причина жените да не играят пет сета. Щефи Граф и Мартина Навратилова бха неверотни в петсетовите двубои. Бяха във великолепна форма", категоричен е Мъри.

Гледайте всички най-вълнуващи тенис двубои от ATP Masters 1000, ATP 500 и ATP 250, ATP CUP, ATP Finals и Next Gen, на живо, само в ефира на MAX Sport.

Още от Тенис

Виж всички