Треньор №1 при децата в Испания помага на ДИТ и очаква скоро таланти в Еспаньол

Треньор №1 при децата в Испания помага на ДИТ и очаква скоро таланти в Еспаньол

Столичната детско-юношеската футболна академия "ДИТ" продължава да се развива с пълна сила. Собственикът Румен Чандъров, както и шефът на школата Румен Павлов се опитват всячески да вдигат нивото на подрастващите и да развиват своите треньори, като също така се опитват да подобряват и условията за работа, които с днешна дата са сред най-добрите със сигурност в страната.

Доказателство за това бе присъствието на най-добрия треньор в Испания за деца до 14 години за 2012 година Давид Фернандес преди 10 дни в София. Младият специалист прекара цяла седмица на "Драгалевци", където ежедневно наблюдаваше тренировки и мачове на децата. 28-годишният каталунец показа множество упражнения и изнесе лекция на треньорите в школата, а накрая дори изготви програма, която да помогне на специалистите в "ДИТ" да подобрят своята работа и да усъвършенстват по възможно най-добрия начин младите си таланти.

Румен Павлов, Борислав Кьосев, Саша Симонович и Христо Арангелов стриктно следяха и записваха нещата, които имаше да им каже за работата им след едноседмичен престой около тях испанецът.

Фернандес е един от основните треньори в школата на Еспаньол, но също така има свои собствен кампус в Барселона. Именно там той се запознава с Румен Павлов и Румен Чандъров, които заведоха цели осем деца на различни възрасти в каталунската столица това лято - по две от наборите 1999, 2001, 2002 и 2005. Интересното е, че България е 18-та държава, в която испанецът идва да наблюдава деца и да помага на различни специалисти във футболната игра. Давид Фернандес има едно българско момче в своята школа, като обяви, че нищо чудно скоро още родни таланти да заминат за Барселона, ако покажат необходимите качества и вярва, че следващите месеци отново ще посети България.

Ето какво сподели Фернандес пред Sportal.bg:

"Румен ме покани да посетя школата. Запознахме се в Барселона и той ме помоли да дам мнението си за работата му. Школата е много добре организирана и провежда добра подготовка. Всички треньори се занимават много сериозно с децата, но все още трябва да се наблегне на техниката и бързина.

Най-много ме впечатлиха добрите треньори и организацията, както и желанието за растеж. От всички отбори, който видях в България, мисля, че ДИТ са едно ниво над останалите.

В Испания винаги се опитват да селектират най-добрите футболисти. Ако се намери някое момче, което има бъдеще в Испания, ще бъде чудесно.

Започнах много млад да се занимавам с това, но не смятам, че възрастта е от голямо значение и се стремя постоянно да се развивам.

Разбира се, нямам проблем да помагам на България. Всяка страна ми дава нещо ново и аз се уча от всяко място, където ходя.

Аз бях много малък, когато започнах да гледам футбол и помня световното първенство през 1994 година. От тази седмица, в която съм в България, виждам, че все още има много добри млади момчета. Аз винаги казвам, че талантът се ражда, но и се изгражда".

Шефът на "ДИТ" Павлов бе изключително доволен от престоя на треньор №1 на деца в Испания:

"Присъствието на специалист като Давид Фернандес само ни помага. Той ни научи на много неща, а се надявам това да бъде едва първата стъпка на едно дългогодишно сътрудничество. Ние искаме да се развиваме и да създадем много таланти за родния футбол през следващите години.

Няма да ни е лесно, тъй като е трудно да се развива футбол у нас. Особено, когато има много неща, които пречат и не се търси разрешаване на проблемите. Сега например все още не се знае децата след набор 2005, кога, къде и въобще ще имат ли първенство на Футбол 7.

Някои ни нападнаха първоначално едва ли не, че сме били откраднали деца на Левски, ЦСКА, Чавдар (Етрополе) и други родни клубове. Няма нищо подобно. Ние направихме кастинг и децата, които се представиха най-добре бяха привлечени. На други родителите им ги карат при нас", коментира Павлов.

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти