Наско Сираков пред Sportal.bg за селекцията, Иртиш и ЦСКА (видео)

Наско Сираков пред Sportal.bg за селекцията, Иртиш и ЦСКА (видео)

Спортният директор на Левски Наско Сираков даде интервю пред Sportal.bg в последния ден на подготвителния лагер в Линдабрун (Австрия). Легендарният нападател говори за очакванията на тима преди мачовете с Иртиш (Казахстан) от първия кръг на Лига Европа. Наско засега въпросите около селекцията, а също така и ситуацията около вечния съперник ЦСКА.
 
Как оценявате подготовката на отбора в Австрия?

Най-добре на този въпрос трябва да отговори старши треньорът. Мисля, че до голяма степен това, за което бяхме тук го изпълнихме. Отборът на този етап е в едно добро състояние. Все пак има и хора, от които не съм абсолютно доволен.

Има ли футболисти, с които Левски ще се раздели до началото на сезона?

Началото на сезона е в четвъртък. Има голяма вероятност да преотстъпим двама от младите футболисти да играят в "Б" група, защото смятаме, че на този етап не са готови за първия състав и на този етап по-правилното е да трупат игрови опит. А във всеки един момент може да се наложи да се разделим с някои футболисти.

Каква е ситуацията с Базил де Карвальо, за когото се твърдеше, че има интерес от Китай. Днес се появи информация, че Жоао Силва може да приеме оферта от Португалия?

Това са спекулации. Ако има нещо реално и договоренo, първо ще ви уведомим вас. На този етап за този интерес към Жоао четох някъде по сайтовете, но до нас не е достигнало нищо. Той остава наш играч, също така и Карвальо. Докато няма реално подписано споразумение или договор, няма смисъл да коментирам.

Много ли са трима централни нападатели, заедно с младия Тодор Чаворски даже четирима?

Разбира се, че са много. А и изключително много натоварват финансово. В тази насока ще се търси решение и мисля, че ще се намери в най-скоро време.

Отборът изигра четири контроли, кое ви направи най-приятно впечатление?

В интерес на истината аз съм доволен от тези контролни срещи на тази база, за да добия ясна представа за моментното състояние на повечето футболисти. Какво можем да очакваме от тях и от кого да очакваме повече. Видях кои не стават за Левски. След четири дни имаме мач. Имаме доста нерешени проблеми и с футболисти, които не могат да вземат участие. На този етап ще работим с това което имаме.

Много ли са тези футболисти, които не стават за Левски?

Не се изразих правилно. Не, че не стават, а на този етап не се представят според очакванията. Калкулират представянето си на мачове и тренировки, а аз това няма да допусна.


Защо се получава така с калкулирането?


Това е натрупано с годините. Мислят, че могат да минат по-леко, но лекото в Левски свърши.

При предишния в период бяха наложени доста млади футболисти. Сега какво е бъдещето на школата, кой ще я води, след като Ясен Петров пое Ботев (Враца)?

Школата ще я води Антони Здравков. Сред младите човекът, на които ще бъде дадем най-много шанс е Антонио (Вутов). Няма да бъде изненада, ако още в четвъртък му се даде шанс за изява. Орачев също ми направи впечатление от показаното тук. Другите по-малки също добре се представиха, но им трябва повече време за да настигнат батковците. Някой от по-големите ще бъдат преотстъпени да трупат игрови опит.

Кога може да се очаква да бъдат картотекирани новите футболисти?

Рамон Лопес той така или иначе се контузи и ще бъде картотекиран евентуално за втория кръг от Лига Европа. Надявам се да продължиме и да можем да го използваме. С Цецо са по-сложни нещата. Надявам се през юли нещата да са готови.

След жребия казахте, че не знаете много за Иртиш. Какво научихте за тях след като пратихте човек да ги наблюдава?

За нас всички съперници са трудни на този етап. Не трябва да гледам високомерно спрямо никого, тъй като се опарихме достатъчно през годините. Имаме много повече футболни аргументи от Иртиш и вярвам, че сме готови да отстраним. Няма да са леки мачовете със сигурност. Надявам се да решим всичко още първата среща. Очаква ни един съперник, който залага много на физиката, на единоборства, на затваряне. Търси повече контраатаката. Отстъпва на нашите футболисти по футболни качества и ако играем каквото можем ще решим всичко София.

Феновете преживяха доста в последния мач на "Герена". Очаквате ли, че пак ще ви подкрепят на стадиона?

Убеден съм, че ще бъдат на стадиона. Аз винаги съм усещал силно подкрепата на публиката и съм сигурен, че в четвъртък публиката ще е на висота. Искам да вярвам, че и отборът ще е на същото ниво.

Още го няма търсеният централен защитник. Спрели ли сте на някого конкретно по тази линия и може ли да дойдат и други футболисти?

Не сме се спрели на никого. Ако бяхме, досега да сме го взели. Аз лично искам максимално да съм убеден, че отборът няма да допусне грешка с превличането на нови футболисти. Не искам след шест месеца да се чудим как да ги освобождаваме. Тук се готвихме с доста играчи и всеки един трябва да докаже, че има място в отбора. Ние при всички положения ще вземем защитник, а може би и други играчи. Можем да привлечем човек на всяка позиция без централен нападател.

След като вече прекарахте време с отбора доволни ли сте от Митов?

От трите седмици откакто съм тук, няма от какво да съм недоволен от Ники. За мен и за всички в клуба мерилото са официалните мачове. Едно са контролите, друго са мачовете, които започват след четири дни. Надявам се да успеем, тъй като искам да доставим малко радост на феновете.

Сигурно сте разбрали за случилото се вчера пред централата на БФС, когато феновете на ЦСКА почупиха сградата. Какво е мнението Ви за това?

Има си органи на реда, които трябва да вземат съответните мерки. Мисля, че ветрераните на ЦСКА изразиха позицията, която трябва да има всеки нормален българин.

Каква е ситуацията с пътуването до Казахстан, след като стана ясно, че има проблеми чартарния полет?

Все още не се занимавам с организацията на полетите. Жалко е, че изобщо изпадаме в тази ситуация. Не е нормално да се подготвя пътуване с две или три прекачвания. Най-нормалното, просто и лесно решение бе да си платим на авиоотряда. Не знам какво има да му се разследва толкова. Не мисля, че изобщо трябва да се води такъв разговор в нормална държава.

Вие сте член на изпълкома. С колко отбора очаквате да започне "А" група, след като не е ясна ситуацията с ЦСКА и Нефотхоимик?

Аз лично не знам каква е ситуацията там. Ако останат дванадесет, просто ще изпреварим събитията с една година. Както знаете по програма намаляваме отборите по решение тази година и следващата, взето на изпълкома.

Как ще се отрази евентуалната липса на ЦСКА в "А" група?

Огромна загуба за българския футбол ще бъде, ако ЦСКА не е в "А" група. За привържениците на отбора и за всички. Това бе единият от двата коня, които дълги години дърпаха каруцата на българския футбол, ако мога така да се изразя.

Владимир Стоянов, специален пратеник на Sportal.bg в Линдабрун

Още от БГ Футбол

Виж всички