Наско Сираков: Умишленият фалит на ЦСКА е измама

Наско Сираков: Умишленият фалит на ЦСКА е измама

Година след половинвековния си юбилей голмайстор №1 в историята на “Левски” се върна, за да отбележи по шампионски вековния юбилей на клуба и да прокара манталитета си на победител и дисциплината на ръководител за възможно най-дълго време. Говорейки за “Левски” и футбол с Наско Сираков, повече интродукции не са нужни. Защото той винаги има какво по-интересно и значимо да каже. Спортно-техническият директор на “сините” даде специално интервю за “24 часа”.

- Господин Сираков, пълното доверие и пълната власт, дадени ви от Тодор Батков, значат ли, че договорът ви този път може да бъде оприличен като “доживотен”?

- Не, в никакъв случай. Аз не приемам нещата така. Договорът е съобразно с това какво вършиш. Аз ще се стремя да давам най-доброто и на тази база отборът да може да се развива и да се надгражда всеки месец. Вярвам, че ще успея и никога не съм се съмнявал в това. Но да се говори за безсрочни договори, е немислимо. Не обичам да говоря за договори, а за работа. С Тодор Батков сме доказали в екип, че можем да постигаме големи неща в Левски. Гледаме в една посока. И с него, и с Иво Тонев, с когото в последните дни имахме дълги разговори. Впечатлен съм от желанието и на двамата Левски да постигне големи неща. Да се очакват чудеса във футбола за 10-15 дни, за месец-два, е несериозно. Но искаме в екип да изградим много здрава, широка основа, на която Левски да стъпи и да радва феновете. Едно мога да гарантирам – нашите играчи във всеки мач ще се раздават 90 минути максимално. За мотивация оттук-нататък не искам да се чува. Срамно нещо е за професионален спортист и футболист на Левски да се говори дали е мотивиран, или не. Който не е мотивиран и 10 минути, си тръгва веднага.

- Ще има ли план 2017 в Левски?

- Ще се работи дългосрочно, с мисълта за развиване на огромния потенциал. Ще се работи и с детско-юношеската школа. В никакъв случай няма да се оставят нещата само защото влизаме в 100-годишен юбилей. Да, тази година ще направим всичко възможно с играта си да спечелим титлата. Разбира се, ако има по-достоен от нас и не успеем, ще го поздравим. Но трябва да излезем с високо вдигнати глави.

- Колко време ви трябваше, за да прецените, че е станало време за заравяне на томахавки и завръщане на “Герена”?

- Разговорът ми с Тодор Батков на тази тема беше около три минути. Говорихме час и половина за състоянието на Левски. Радвам се също, че в клуба имам и човек като Иво Тонев. Когато силни фигури дават максимума от себе си, гледат в една посока и работят за успеха на клуба, работата в екип винаги носи по-големи успехи, отколкото само тази на един човек.

- След тези 3 минути какви условия поставихте на Батков? Бихте ли си тръгнали, ако те не се изпълнят, или не бихте го допуснали?

- За да съм се съгласил и да съм започнал работа, аз знам, че няма да имам проблеми от такова естество. Казвам ви, че всички гледаме в една посока Левски да прогресира и да играе по-добър футбол. И обещавам на феновете, че ще го видят. Не става с магическа пръчка, но нека това не звучи като оправдание. Знам с какво доверие се ползвам от огромната левскарска общност, знам какви са очакванията на тези хора. Но и те знаят аз какво ще им дам. Искам всички да бъдем обединени, ръка за ръка, но в никакъв случай да не слагаме каруцата пред коня.

- Има ли хора с жълт картон на “Герена”?

- Има много такива хора. Ще има много хора и с червен картон.

- Има ли вече такива с червен картон?

- При всички положения ще има промени. В клуба ще останат да работят хора, които мислят като нас и дават всичко, за да се развиваме. Живуркането в клуба приключи.

- Дни преди Тодор Батков да ви предложи да се върнете в Левски Христо Стоичков ви бъзикаше, правейки „мустак” с пръста си в стил Гошо Петков, тогава реагирахте с усмивка, как бихте реагирали днес?

- Пак с усмивка. Със Стоичков са ми преминали едни от най-щастливите моменти във футбола. Ицо е огромна фигура. Спонтанна. Работеща изключително добре за българския футбол – вижте това, което направи с Литекс. Затова тези неща мога да ги приемам само с усмивка.

- След криза в грандовете Левски и ЦСКА се очертава буреносно завръщане, предвождано от големите личности Сираков и Стоичков, какво да очакват феновете?

- Едно е сигурно – по никакъв начин нашето съперничество на терена няма да се прехвърли в живота. Големият проблем на футбола ни е, че един мач се превръща във война. Навсякъде по света футболът трябва да носи радост на хората. Респект и уважение към Стоичков и ЦСКА, но ако ние сме добре, те по никакъв начин не могат да ни притесняват. Ще се поздравявам със Стоичков и преди мач, и след мач. И отношенията ни извън терена ще си останат приятелски, такива, каквито са били винаги.

- Преди малко Ицо ви пожела успех, че сте се върнали на мястото си и каза, че по статистика е малко пред вас от сблъсъците ви един срещу друг, да чакаме ли корекции?

- Всички в българския футбол трябва по-малко да приказваме и повече да работим. Но изключително се радвам, че фигура като Стоичков ще работи в ЦСКА. Защото в момента и Левски, и ЦСКА изостават от Лудогорец.  Много добри неща се направиха в Ботев (Пловдив) и Литекс. Добре е двата гранда, които в последните 4-5 години не защитават името си на грандове, да заемат полагаемото си място. Това ще е от голяма полза за българския футбол.

- Казахте ли нещо на Гриша Ганчев на Изпълкома на БФС или по друго време, след като стана ясно, че той идва в ЦСКА?

- Аз все още не смятам, че Гриша Ганчев идва към ЦСКА. Ако дойде, тогава ще му го кажа.

- Как ще коментирате схемата, по която се твърди, че ЦСКА ще стане собственост на Гриша Ганчев?

- За мен умишленото фалиране на един клуб е 100-процентова измама. И за това има много сериозни санкции от УЕФА. Съмнявам се, че ще се допусне. За мен това е огромна лъжа. Не може да задраскаш всички хора, които си излъгал и имат да вземат пари от теб, по този елементарен начин. Много се съмнявам, че това ще се позволи.

- Едно време младият Николай Митов е играл всички мачове от предсезонната подготовка в тандем с вас в атака, какво помните от този период преди 21 години?

- Ники Митов винаги е бил изключително амбициозен. Тази му амбициозност не го е напуснала и до този момент. Треньорът в един клуб е от най-важните фигури, да не кажа и най-важната. Така че всички, които ще бъдат на работа, които останат в Левски, трябва да му стоят зад гърба и да му помагат. А той трябва да се защитава с работата си. Ники има пълната ми подкрепа.

- Да потвърдим, че след като Херо отказа да дойде, на Ники Митов му се “изчистиха картоните”...

- Откакто съм се разбрал да поема Левски, пред мен нито в един момент не е стоял треньорски въпрос.

- В ръката ви ли са вече червените картони за шефове и треньори в школата, остава ли директорът Ясен Петров?

- В школата ще има изключително големи промени. Аз смятам, че нашата школа работи с 10 процента от капацитета и възможностите си. Но най-важното нещо в момента за Левски е представянето на първия отбор по простата причина, че след 20 дни той стартира в Европа. Всичките ни усилия на този етап са насочени към първия отбор. Но до края на месеца в школата ще бъдат предприети много структурни промени. И ще искам тя да заработи както го правеше и както трябва. Да се превърне в люпилня на “сини” таланти. И тя ще се превърне.

- Споделихте, че не обичате да играете само с пешки. Каква фигура е Христо Йовов във вашия шах-мат?

- С размах. Виждам в Ицо изключително силна фигура. Ще се стремя да му предавам знанията си. И той, ако е умен и се учи, след време ще продължи тази линия. В него има всички качества.

- Ако ви приемем за царя в тази футболно-шахматна игра, какви фигури имате на “синята” дъска и какви ви липсват?

- Да ти кажа честно, предпочитам да ме приемат като царицата, а не като царя. Царят е с много ограничено действие. В кръга на шегата – бих предпочел да съм царица. Футболът в световен мащаб се променя и развива толкова динамично, че българският има толкова много да наваксва, толкова много липси на силни фигури. Затова се радвам, че Стоичков ще работи в ЦСКА. Това е огромно предизвикателство за Левски, огромно предизвикателство за мен. Не се плашим от Ицо Стоичков. Уважаваме Стоичков и ЦСКА, но ще направим всичко възможно да ги побеждаваме.

- Как реагира истинската ви царица Илияна Раева, когато  съобщихте новината, че се връщате в любимия Левски?

- Тя е моя царица от 30 години, надявам се да бъде поне още 30. Илияна е човекът, който вярва най-много в мен. Тя е човекът, който винаги е бил като китайска стена зад гърба ми. Човекът, който ми е помогнал най-много в тежките ми моменти. Знам, че имам нейната безрезервна подкрепа, нейното безрезервно разбиране. Защото дойде моментът, в който тя пак ще бъде лишавана от много неща. Но на нас такава ни е орисията. И понеже тя е един от най-най-най-верните фенове на Левски, се надявам, че с отбора ще донесем много радост.

- Чакаме да излезе книгата за Наско Сираков, подарък от Илияна, да не би да трябва да се пише нова глава след отварянето на тази нова страница?

- В живота на всеки човек, когато започва да пише книга, след всеки изминал ден могат да се отварят страници и глави. Ако искаш да е във финален вид, трябва да я оставиш за издаване, след като умреш. Иначе винаги има какво да се добави.

- Да очакваме ли взривове – личностни и обществени, след като се очертава книгата да излезе, докато сте шеф в Левски?

- Няма от какво да се притеснявам. Това е книга, от която сто процента хората ще разберат какво е Наско Сираков. Там няма лъжа, няма измама. Това е разказ от свидетели на това как ми е минал животът.

- В нея има разкази и от хора, с които играете покер, ходите на лов. Ще ви липсват ли тези удоволствия като шеф на Левски? Вече се подхвърлят и шеги, че в договора ви има клауза да не ходите на сафари, докато има мачове...

- Нито ще спра да ходя на лов, нито ще спра да играя покер. Никога не ми е пречело да печеля титли и Левски да играе 28 мача за една година в Европа –тогава съм ходил на лов и съм играл покер. Няма да си сменям стереотипа на живот. Пак ще играя покер – когато имам възможност. И пак ще ходя на лов – когато имам възможност. Но това по никакъв начин няма да повлияе на представянето на Левски.

Найден Тодоров, "24 часа"


Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти