Ще продължи ли да играе Жиба?

Ще продължи ли да играе Жиба?

Бразилският волейболист Жилберто Амаури Годой Фильо, който е по-известен като Жиба, обяви, че иска да изиграе още един сезон в бразилски клуб преди да се оттегли от активна състезателна дейност.

37-годишният посрещач, който дълги години бе волейболист №1 в света, говори пред медиите в Бразилия за последния си сезон в Аржентина и за бъдещите си планове.

"Планът ми беше да играя още един сезон и след това да се откажа от спорта. Последният ми сезон исках да изиграя в Аржентина, но преминаването ми в отбора на Боливар, не премина така, както си го представях. Бях цял сезон в отлично физическо състояние, технически също се представих отлично - цифрите от статистиката на играта ми също бяха много добри, но въпросът със заплатата ме притесняваше постоянно", заяви Жиба.

Бразилецът имаше и доста лични проблеми, след като се разведе с бившата румънска волейболистка Кристина Първ след 9 години брак. Той реши да не играе в полуфиналите в аржентинската лига, за да сложи ред в личния си живот, но неговият клуб Боливар не се класира за финала.

"Имахме разногласия. Играх 7 месеца, без да получавам редовно заплата, а имах и лични проблеми. Трябваше да избeра приоритетите си и реших да оправя личния си живот и се разведох. Аз и клубът се разделихме по взаимно съгласие. За Боливар бе разочароващо, че не стигна до финала в Аржентина, но аз също изпитах сериозно чувство на неудолетвореност, след 25-годишна кариера и в отлично състояние и да взема това решение. Изборът ми бе за моите деца. Исках да бъда по-близо до тях. Бях добре, "по дяволите"! Правих по 20 точки на мач, с тегло от 94 кг, скачах добре, без да изпитвам болка в пищяла (б.р. Жиба претърпя операция през февруари 2012 година и се върна след 3 месеца на игрището и участва на Олимпиадата в Лондон 2012). Сега чакам да видя какво ще се случи", допълни Жиба, който изигра 22 мача (69 гейма) в аржентинската лига и записа средно 47,7% ефективност в атака.

На 37 години Жиба започна да отваря вратите към нова фаза в живота си. Волейболистът е отделил време, за да се посвети на изучаване Спортен интернет маркетинг, а може би ще започне курсове и към Бразилския олимпийски комитет (COB). Следващата седмица Жиба ще бъде в Рио де Жанейро където ще има срещи с ръководствата на Бразилския олимпийски комитет (COB) и на Бразилската конфедерация на волейбол (CBV).

"Аз ще остана тук в Бразилия и ще играя в Суперлигата, но мога и да стана спортен директор на някой клуб, ако не мога да си намеря отбор като волейболист. Не искам да приключвам със спортната си кариера, но ако се случи, ще трябва да проява търпение. Надявам се, че ще има отбори, които да ме поискат, защото всички познават добре моя технически потенциал. Но ще видим. Два договора с мои лични спонсора приключиха. И това не е защото съм в края на кариерата си. Просто договорът трябва да е изгоден и за двете страни", добави Жиба.

Според посрещачът, той е изиграл вече последния си мач за "Селесао" по време на Олимпиадата в Лондон 2012, но се е подготвял за този момент още от Пекин 2008. "Вече ще съм фен на националния отбор на Бразилия. дължа много на Бернардо Резенде. Ако той поиска да му помагам в тренировките на "Селесао" съм готов да помогна. Отворен съм за всичко. Имам идеи", завърши Жиба.

Гледайте Лига на нациите, Шампионска лига, Световно клубно първенство, Световно първенство 2022 и още много волейбол на световно ниво в ефира на MAX Sport.

Още от Волейбол

Виж всички