Фетел защити стратегията на Ред Бул за гумите

Фетел защити стратегията на Ред Бул за гумите

Себастиан Фетел е категоричен, че стратегията на Ред Бул в Гран при на Китай е била правилна, независимо от четвъртата финална позиция. Световният шампион не успя да се качи на подиума днес, а и след Q3 вчера, стартира от девета позиция с медиум гумите. Фетел изгуби от Алонсо, Райконен и Хамилтън, но от пилотите с подобна на неговата стратегия, финишира най-високо. Според Себастиан, тактиката на отбора му е била правилна и проблемът му е бил в загубата на време зад Нико Хюлкенберг в първия стинт, а Алонсо просто е бил по-бърз този уикенд.

"Стратегията ни проработи днес. Знаехме, че най-важни са първите обиколи след старта, но не успяхме да ги направим. Бях зад Нико, а когато следиш дълго друга кола, си унищожаваш гумите. Трудно беше да се намери правилният компромис", обяснява Фетел. На въпроса дали победата днес е била възможна, Себастиан отговаря: "Не мисля. Фернандо беше твърде бърз. Ако разгледате стратегията му, ще видите, че той стартира на чисто и финишираха на чисто, за разлика от мен. Не виня никого. Така става, когато стартираш назад. Трябва да сме честни, Фернандо наистина беше страшно бърз. В тренировките не беше толкова. Ако имахме повече чисти обиколки в началото, може би щяхме да имаме шанс".

Фетел влезе в бокса за меки гуми чак пет обиколки преди края. Изпадна от втора до четвърта позиция, но успя да настигне Райконен и Хамилтън с невероятно темпо благодарение на новите гуми, изпускайки подиума само за 0.2 секунди. "Отборът ми каза, че имам да настигам много, но и че зад мен колата изостава, така че защо да не опитам? Когато стигнах до дългата права, видях Люис на фибата и реших, че съм прекалено далече, но имахме още скорост в гумите. Разочароващо е да изгубиш в края. Ако имахме още няколко завоя, може би можехме да се пробваме", заявява Фетел.

Снимка: Getty Images

Повече информация за Формула 1 можете да прочетете на сайта www.formula1.bg

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти