Салах Межри е тунизийската надежда за НБА

Салах Межри е тунизийската надежда за НБА

Преди три сезона Салах Межри надали си е представял, че ще бъде в обсега на скаути на НБА отбори. Но през този сезон всичко се промени благодарение на отличното му представяне в сочената за най-силното след НБА първенство испанска Лига АСВ.

За едва 20 минути средно на мач в 28 двубоя от испанския шампионат, 217-сантиметровият Межри блокира по 1.6 противникови изстрела и добвя по 9 точки и 4.5 борби. Роденият в 44-хилядния тунизийски град Джендуба център направи силно впечатление с изявите си на Олимпийските игри в Лондон, а оттогава е под непрестанно НБА наблюдение.

Межри завърши на първо място по чадъри на баскетболния турнир в Лондон със средно 3.5 на двубой. При борците той отстъпи само на Йи Жианлиан от Китай.

Скаутите го описват като подобен на Тайсън Чандлър център, а ръководител на отбор от Източната конференция заявява, че Межри може да се превърне в стабилна смяна на който и да е титулярен център в Лигата.

Тунизиецът започва да играе баскетбол едва на 18-годишна възраст, а чак когато е на 24 излиза от родината си Тунис, за да заиграе в Белгия.

"Всичко се случи много бързо. Първо въобще не играех, после играех по малко в моя отбор в Тунис, а след това изведнъж станах най-добрия тунизийски баскетболист. Всичко това се случи в рамките на пет години", казва Межри.

Специалистите от НБА отчитат, че има добра физика и е атлетичен, но трябва да заякне.

Межри вече имаше досег с НБА - миналата година той игра в Лятната лига в Орландо с екипа на Юта, но не получи много шансове за изява.

26-годишният дългуч говори перфектен английски и е дипломиран инженер. НБА отборите, които се интересуват от него обаче ще трябва да се преборят с някои от грандовете в Евролигата за услугите му. Тунизиецът вече е в полезрението на Реал (Мадрид).

"Ще бъде велико ако отида да играя в Лигата. Не е имало кой знае колко играчи от Северна Африка там. Ако стана третият такъв ще бъде голяма гордост за мен и страната ми. Разбира се, ще съм доволен просто да съм в отбор от Евролигата или Юрокъп… но НБА ще е сбъдната мечта за мен", заявява Межри пред испански медии.

Още от Баскетбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти