Гледай на живо

Сърбия - Швейцария 0:0

Неочакван шампион в суперкомбинацията за мъже в Сочи, Чонгаров е 23-и

Неочакван шампион в суперкомбинацията за мъже в Сочи, Чонгаров е 23-и

Швейцарецът Сандро Вилета изненадващо спечели златния медал в суперкомбинацията за мъже (спускане и един манш слалом) в ски-алпийските дисциплини на Олимпийските игри в Сочи. Той бе едва 14-и след спускането, но се представи фантастично в слалома и даде общо време 2:45.20 минути. Среброто остана за хърватина Ивица Костелич, който бе в чудесна позиция за атака на златото след спускането, в което се класира седми и само на 93 стотни от секундата от първото място, но силите не му стигнаха да изпревари Вилета в слалома. Костелич остана на 34 стотни след швейцареца. Трасето за слалома бе подготвено от бащата на Ивица - Анте Костелич, но и това не помогна на хърватина да се поздрави с първо злато от Олимпийски игри в кариерата си. Трети се нареди италианецът Кристоф Инерхофер, който спечели втори медал в Сочи след среброто в спускането. Инерхофер финишира на 47 стотни след първото място.


На снимката: Никола Чонгаров

Българинът Никола Чонгаров завърши 23-и, на 7.21 секунди от шампиона. Чонгаров бе 41-и в спускането, а в слалома даде 18-о време. Другият ни представител - Георги Георгиев, бе 38-и в спускането и се движеше доста прилично в слалома, но допусна грешка и не завърши.Най-добро време в слалома даде словакът Адам Зампа, който бе 27-и след първия манш на днешното състезание - спускането. Дълго време резултатът на Зампа в слалома бе недостижим за скиорите след него, но Сандро Вилета го разби на пух и прах. Швейцарецът даде второто най-добро време в слалома, а общият му резултат от спускането и слалома не бе победен от никого.Американецът Боде Милър, който бе сред главните фаворити за медали днес и защитаваше олимпийската си титла от Ванкувър преди 4 години, разочарова с представянето си в слалома. Той бе едва 12-и в спускането, с почти секунда и половина изоставане от първото място, а в слалома започна лошо и натрупа сериозно изоставане, което не успя да компенсира в края, финиширайки шести. Действащият световен шампион Тед Лигъти (САЩ) - друг от големите фаворити днес, също се представи под очакваното ниво и финишира едва 12-и. Американецът бе 18-и в спускането. За Лигъти, разбира се, предстои участие в коронната му дисциплина - гигантски слалом, където е фаворит №1 за златото. Французинът Алекси Пентюро, който е един от най-добрите слаломисти в "белия керван", пък не успя да завърши. Той бе едва 23-и в спускането, но разчиташе, че великолепните му умения в слалома ще му позволят да се качи на почетната стълбичка. Пентюро бе спечелил суперкомбинацията в Кицбюел този сезон, но днес не бе неговият ден.Дойде ред на норвежците да покажат на какво са способни, но и те не вкараха свой представител в призовата тройка. Двукратният световен шампион в тази дисциплина Аксел Лунд Свиндал, който бе шести в спускането, не успя да стори нищо особено в слалома и финишира осми в крайното класиране. Точно преди него Инерхофер и Костелич дадоха равно трето най-добро време в слалома и това им позволи да спечелят медали. Четвъртият в спускането Александър Аамодт Килде от Норвегия отпадна в слалома, а шампионът в спускането в Сочи Матиас Майер (Австрия), който бе трети в спускането тази сутрин, в слалома бе трагичен. Вторият от спускането днес Ондрей Банк от Чехия зае седмата позиция в крайното класиране, а лидерът в класирането след спускането Киетил Янсруд (Норвегия) също не бе достатъчно добър в слалома, за да вземе медал и остана четвърти.


На снимката: Никола Чонгаров

За 28-годишния Сандро Вилета това е първи медал от Олимпийски игри и световни първенства, като изключим бронзовото му отличие в слалома на шампионата на планетата за юноши в Квебек през 2006 година. Най-големият успех в кариерата му досега бе победата на Супер-Г в Бийвър Крийк през декември 2011 година в старт от Световната купа. Вилета донесе втори златен медал на Швейцария в ски-алпийските дисциплини в Сочи, след като Доминик Гизин раздели първото място със словенката Тина Мазе в спускането при жените.


На снимката: Георги Георгиев

34-годишният Ивица Костелич пък вече има четири медала от Олимпийски игри, като и четирите са сребърни, а три от тях са точно в тази дисциплина. През 2006 година в Торино и през 2010 във Ванкувър братът на легендарната Яница Костелич отново остана втори в тази дисциплина, като във Ванкувър взе сребро и в слалома.На 29-годишния Инерхофер пък му остава да спечели само златен медал в Сочи, за да повтори това, което стори на световното първенство в Гармиш-Партенкирхен през 2011 година. Тогава той си тръгна от Германия с пълен комплект медали - златен в Супер-Г, сребърен в суперкомбинацията и бронзов в спускането. Любопитно за отбелязване е, че в кариерата си Инерхофер има една победа в суперкомбинация за Световната купа и тя е в Банско - през февруари 2011 година.

Ски-алпийски дисциплини, суперкомбинация, мъже:

1. Сандро Вилета (Швейцария) - 2:45.20 минути
2. Ивица Костелич (Хърватия) - 2:45.54
3. Кристоф Инерхофер (Италия) - 2:45.67
4. Киетил Янсруд (Норвегия) - 2:46.26
5. Адам Зампа (Словакия) - 2:46.34
6. Боде Милър (САЩ) - 2:46.60
-----------------------------------
23. Никола Чонгаров (БЪЛГАРИЯ) - 2:52.41
Георги Георгиев - не завърши в слалома (38-и в спускането)

ПЪЛНИТЕ РЕЗУЛТАТИ ВИЖТЕ ТУК!

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти