Малко в аванс за бъдещия терминатор в българския футбол

Малко в аванс за бъдещия терминатор в българския футбол

Отчитам го като свой пропуск, че до този момент не бях отбелязал с колко талантлив бранител разполага българският футбол. Не, че досега заложбите на Георги Терзиев не са ми направили впечатление, но някак си в забързаното ежедневие и непрестанните процеси във водещите клубове в България, сякаш не остава време да се обръща достатъчно внимание на футболистите от по-малките отбори.

По време на престоя си в Черноморец, Терзиев определено показваше добри игри. Но въпреки че капитанът на младежите на България често бе спряган за трансфер в Левски и ЦСКА, широката футболна общественост така и не успя да опознае в детайли играта на бранителя. Причината е елементарна. Не искам да обиждам иначе симпатичния тим на Херо, но просто по-малко хора наблюдават мачовете на "акулите".

С акостирането в Лудогорец тази тенденция със сигурност ще се промени, тъй като със силните си игри в Европа и родното първенство, "орлите" акумулират сериозен интерес. Какъвто нито един провинциален тим не е предизвиквал през последните години. Затова малко в аванс за качествата на Терзиев, които със сигурност ще направят впечатление в предстоящите срещи на "зелените" от Разград.

На първо място състезателят притежава нужния интелект и ако продължи със същото темпо своето развитие, със сигурност го чака бляскава кариера в Лудогорец и представителния тим на България, където вече намери място. Той е сериозен, отговорен и изпълнителен. Думата на треньора в повечето случаи е закон за футболиста.

Постави ли му се задача по време на мач или тренировка, Терзиев стриктно я изпълнява, без да прави тарикатски опити да кръшка. Освен това е физически здрав и може да издържи на 90 минути футбол във високо темпо. Силен компонент в неговата игра е, че влиза безкомпромисно в единоборствата и се старае на бие за първа топка.

Терзиев всячески се стреми да не позволява на нападателя да се обръща с лице към него, тъй като очевидно е наясно, че при това положение всеки защитник си усложнява работата. Разбира се, че не винаги излиза като победител от битките, но като цяло успеваемостта му е добра. Случва се понякога да се изхвърля и да прави нарушения, които водят до картони.

Всъщност, именно върху точната преценка трябва да поработи. Но в крайна сметка има време да изчисти тази неточност, тъй като е само на 21 години. И не се съмнявайте, че ще го направи, тъй като има нужната воля. Плюс за таланта е и доброто за защитник обработване и боравене с топката. Вярно, в мачовете с Берое за купата на България на няколко пъти изрита безразборно кълбото, вместо да подаде на свободен човек.

Но нека все пак не забравяме, че това му бяха първите два мача след дълго отсъствие и е напълно нормално да е малко напрегнат. Напрегнат, но не и уплашен. Показа го и в контролата с Рубин, където бе на високо ниво. Най-впечатляващото е, че се завърна без никакъв страх и ако човек не знае, никога не би могъл да си представи, че не е играл дълго време.

Това говори за смелост, твърд характер и упорито преследване на целите. Не случайно на 21 години Терзиев може да се похвали с 80-90 мача в професионалния футбол, което за младостта му е сериозно количество натрупан опит. И като за финал, може да обобщим, че Стойчо Стоев и Любослав Пенев, а пък и евентуалните техни заместници, може да бъдат спокойни.

В лицето на Терзиев българският футбол намери един сериозен, отговорен и качествен бранител. Защитник, с бляскаво бъдеще. Няма смисъл да се чудят, той е готов за титуляр...

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти