ФИФА забрани трансферите в Барселона

ФИФА забрани трансферите в Барселона

Дисциплинарният комитет към ФИФА наказа Барселона да не прави трансфери следващите два трансферни прозореца - до лятото на 2015 година, обявиха официално от световната футболна централа. Причината са "груби нарушения на правилата за привличане на чуждестранни футболисти под 18 години".

В следващите 14 месеца клубът няма право да купува както играчи от испанската Примера, така и от други първенства (става въпрос за играчи на всички възрасти). Забранени са и продажбите. "Синьо-червените" са глобени и с 450 хиляди швейцарски франка (около 370 хиляди евро). Испанската федерация също е наказана за 500 хиляди швейцарски франка (410 хиляди евро). На централата са дадени 12 месеца, за да регулира правилата си за привличане на непълнолетни футболисти.Разследванията на ФИФА са обхванали периода между 2009 и 2013 година и са установени достатъчно нарушения, за да се наложат санкциите. В Барселона имат 90 дни, за да "регулират ситуацията около всички засегнати непълнолетни".

ФИФА позволява трансфери на чуждестранни футболисти само при три условия. Първото е родителите на малчугана да се преместят в същата страна заради причини, различни от футбол. Второто позволява трансфер в рамките на Европейския съюз, ако играчът е между 16 и 18 години. Третото условие е при положение че домът на футболиста е на по-малко от 50 километра от границата на държавата, от която е клубът.На Ла Масиа тренират трима южнокорейци, сред които считаният за суперталант Лий Сеун Ву (15-годишен). Школата на "лос кулес" се сдоби и с непълнолетни футболисти от Африка.

От "Камп Ноу" могат да обжалват решението на ФИФА пред Спортния арбитражен съд.

Снимки: Getty Images/Guliver

Още от Футбол свят

Виж всички