Запознайте се с Белла от American Top Team – момиче, изгубило способността си да вижда, но не и да живее пълноценно

Запознайте се с Белла от American Top Team – момиче, изгубило способността си да вижда, но не и да живее пълноценно

American Top Team определено се нарежда измежду най-известните ММА отбори, подготвящи топ атлети за най-високото ниво на конкуренция във вериги като UFC, Pride, Bellator, Dream, K-1 и Strikeforce. Един от основателите на клуба е бразилската легенда Рикардо Либорио, който разбира се е и черен колан по Бразилско Джу Джицу и Джудо.Повечето хора, интересуващи се от ММА и Бразилско Джу Джицу знаят кой е Рикардо Либорио. Знаят, че е световен шампион в спорта и са наясно с постиженията му като треньор в дисциплината на Смесените бойни изкуства. 

Това, което не всеки знае, обаче, е че дъщеричката на легендарния спортист заслужава не по-малко овации за храбростта си, от нейния известен в бойните среди баща.За огромно съжаление, преди около 6 години Рикардо и неговата съпруга получават новина, която никой родител не иска да чуе. Тяхната дъщеря – Белла, която дори няма навършени 2 години, бива диагностицирана със Синдром на Крузон. Това е болест, при която някои от черепните кости се съединяват по-рано от нормалното, докато мозъкът все още расте. Това пречи на нормалното развитие и оказва влияние върху формата на главата и лицето.

„Налягането в мозъка бе два пъти по-високо от това на дете, което не страда от тази болест.“ разказва бащата на малкото момиче. След като известно време семейството живее и се бори с болестта, доктор в детската болница в Маями установява чрез рентген, че има друго притеснение относно детето и ако те се забавят - до няколко седмици тя нямало да оцелее. Веднага следват три операции на черепа на Белла.
За щастие момичето е наследило бойния дух на татко си и операциите минават успешно.Сега Белла Либорио е едно щастливо осемгодишно дете. Състоянието ѝ коства зрението, но това не ѝ пречи да се усмихва. "Като изключим това, че не вижда, Белла живее напълно нормален живот за едно 8-годишно дете. Ако бяхме отишли при лекаря в Маями по-рано, тя все още можеше да вижда, но не си позволявам да мисля за това защото ще ме погуби. Важното е, че е жива и се пребори с болестта. Не можем да си позволим да бъдем депресирани. Трябва да вървим напред и да не спираме!“ казва гордият ѝ баща.

Белла не вижда, но това ни най малко не ѝ пречи да се занимава със семейния бизнес – Бразилското Джу Джицу. „Тя тренира откакто беше на пет. Определено ми харесва това, което виждам, и което чувам за нейните умения. Отдава ѝ се много и това, което е по-важно за мен е, че ѝ харесва!“

Ако видите Белла днес, няма да можете да познаете през какво е минало това 8-годишно дете. Тя живее пълноценен живот, който според много хора не би бил възможен за момиче, страдащо от синдрома на Крузон и претърпяло такива операции.

Рикардо Либорио се обединява с Детската болница на Маями и заедно започват инициативата „Little Warriors”, като правят летни лагери по Бразилско Джу Джицу и спонсорират около 30 деца, които са слепи или с увредено зрение.

„Тренирам две слепи деца, които са щатски шампиони. Това е изключително важно за мен, защото тренировките променят живота им и децата добиват увереност, която е от жизнена важност за тях. Гордея се, че правя това. Научих много за личния ми живот и това е нещо, с което се чувствам, че помагам на всички, имайки самият аз дъщеря, която не вижда. Знам през какво минават родителите и за тях е важно да виждат, че има някой, който е минал през това и може да им бъде от полза. Ще се справим с това и ще помогнем на цели поколения, които имат нужда от подадена ръка!“

Всички татковци, дори и тези, които са от най-строгите родители, не могат да устоят да покажат дълбоката си загриженост, щом е свързано с техните деца. Малката принцеса на Рикардо Либорио живее щастлив живот и ежедневно тренира Бразилско Джу Джицу. Известният ММА треньор на American Top Team се надява щастието на Белла да я следва в живота завинаги. Никой от нас не вижда с очи какво е щастието, но всички можем да го усетим със сърцето си. Иван Димитров

Още от Бойни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти