ПОДКРЕПИ ЛЮБИМИЯ СИ ОТБОР В НАЦИОНАЛНОТО ПРЕБРОЯВАНЕ НА ФЕНОВЕТЕ

Петър Манджуков: Напускам ЦСКА несъгласен с харчовете на Томов и Стойчо

Петър Манджуков: Напускам ЦСКА несъгласен с харчовете на Томов и Стойчо

Един от основните акционери в ЦСКА Петър Манджуков даде интервю пред Би Ти Ви.

- Г-н Манджуков, вие сте най-големият акционер в ЦСКА. Как гледате на случващото се в клуба и в отбора в последно време?

- Аз не съм най-големият акционер в ЦСКА, г-н Томов управлява клуба заедно със спортно-техническия екип. ЦСКА е идея в нашето семейство. Големият ми син Ивайло живее с тази идея. В тежката ситуация беше въпрос за лиценз да помогнем. Над 2 милиона лева съм дал в ЦСКА, като съм закупил 200 000 акции, останалите са дадени на “Лира инвестмънт” и на г-н Томов като кредит. Плащах няколко месеца хранителните добавки за футболистите. Давал съм определени пари за премиите. Освен официалните акции съм давал и други пари, които не са били оформени като договори. Големият ми син Ивайло инвестира много време и енергия, за да присъства на всичко, което се случва. Много е неприятно да разбера, че съм взел някакви пари от трансфера на Буш. Нека не се изливат неща за човек, който е направил нещо. Трансферът на Буш, както беше обявен, е за половин милион евро. Един мой близък партньор – г-н Инджов, аз го накарах да инвестира подобна сума. Общата ни инвестиция е над 4 милиона лева в ЦСКА на нас двамата.
- Вие сте бизнесмен, тези пари явно не ги давате като част от бизнес план, въпреки че сте се надявали отборът да жъне успехи?
- При ситуацията, в която аз се включих да помагам на ЦСКА, е трудно за един човек да смята, че ще получи някаква възвращаемост. Това е абсурд и аз го разбирам добре. Моят подход за управлението на един клуб се приближава много до това на г-н Домусчиев. Това, което той направи с "Лудогорец", трябва да е пример в българския футбол. Моят подход и моето мислене как трябва да се управлява един клуб в такава криза, са почти еднакви с неговите. Именно затова използвам случая да кажа, че имаме много сериозни различия в подхода на организация, на разпределение на финансите, на контролиране на спортно-техническия екип. Този екип трябва да изгради отбор не за месец, не за пет, но да има ясна визия какъв отбор да направи, трябва да го върши в тясно съдействие с административното управление и мажоритарния акционер. Не се случи нищо такова. В петък депозирах моята оставка като член и заместник-председател на надзорния съвет. Заявявам, че от петък нямам времето, нито амбицията да изпадам в някакъв конфликт с когото и да било.
- Казвате, че се оттегляте от ЦСКА?
- Тръгвам си. Това е обявено в клуба и ръководството има депозирана моята оставка. Искам да кажа, че това не е някаква демонстрация, за да навредя на отбора. Напротив, аз се оттеглям, защото в противен случай ще изпадна в тежки противоречия с основния акционер. Впрочем, г-н Томов разбрах, че е споделил същото – независимо от нашите човешки отношения имаме различен подход и различни виждания за ЦСКА. Няма нищо страшно в това да имаме различен начин на интерпретиране.
- Кое ви разочарова и кое ви дразни в ЦСКА?
- Това е единственият клуб, който поради многократно сменяне на собствеността има натрупани сложни ангажименти и задължения. Нито на феновете, нито на българската общественост е дадена ясна картина кои са виновниците да има такава непрекъсната поредица от финансови претенции към клуба на футболисти, които са били привличани от конкретни треньори и не са играли нито една среща, а впоследствие осъждат ЦСКА за 50, за 200, за 300 хиляди евро... Това е безумие, което се наслагва във времето.
- Кой стои зад това?
- Не съм правил такова разследване. Реших да помагам на отбора с определени суми, касаещи ангажименти на клуба с лиценза. Аз виждам някакви хиени, които непрекъснато осъждат ЦСКА, използвайки правилата в БФС и европейския футбол. Друг е въпросът доколко правилно и добре правно се защитават интересите на клуба. Споменахте издръжката. По моя информация заплащането на треньорския щаб на ЦСКА е в пъти по-голямо от това в "Лудогорец" или който и да е друг български клуб. Издръжката на ЦСКА като отбор също е в пъти по-голяма от тази на другите отбори в „А” група, например „Локомотив” (Сф). Вземете „Ботев”, който удари сериозна плесница на ЦСКА. Това са отбори, които са мотивирани и играят за победа. Треньорът на ЦСКА много странно казва, че виждате ли, играчите не побеждавали, защото били пренапрегнати. Нима г-н Младенов очаква един собственик да каже, че не очаква отборът му да побеждава или да не гони първите места в класирането? Много странни реакции! Също и безхаберието, с което играе ЦСКА в този си вид. Не мога да имам нищо общо с подобен стил и такава философия. Искам да отворя една скоба. Никога не съм поставял въпроса за отстраняването или уволнението на г-н Младенов. Единствено и само съм казвал, че заплащането на всеки труд трябва да е функция от резултатите. Очаквам след загубата от „Ботев” г-н Младенов да е казал, че г-н Манджуков е виновен, теренът също, въобще всички освен той и футболистите. Той изкарва себе си и футболистите си някакви ангели. Аз не мога повече сериозно да слушам такива неща.
- Каква заплата получава г-н Младенов?
- Нямам правото да разкривам това нещо по силата на личните договори. Всеки може да предяви претенции, ако го кажа. Разликата на получаваното от г-н Младенов и г-н Дерменджиев (това го знам от г-н Домусчиев) е в пъти! Това мога да кажа, но то не е най-важното. Най-важното е, че човек, ако наистина е искрен в това, което прави, и вижда абсурдните резултати от неговата дейност, би трябвало сам да предоговори или да задържи малко компенсацията на неговия труд, който не е това, което трябва да бъде. Особено след един толкова скъп лагер в чужбина. 40 дни в хотел в Анталия няма как да бъде толкова евтин. Не е важно колко е струвал. Не може винаги да казваме, че отборът не е сработен. Оставяме настрана, че ЦСКА плаща на 36 футболисти месечни заплати, което е абсурдно.
- Колко е месечната издръжка на ЦСКА?
- Не мога да кажа. Това трябва да го кажат изпълнителният директор и основният акционер. Аз получих едно писмо от г-н Томов, в което той казва, че за миналата година ЦСКА има разходи в размер на 14 млн. и 400 лв. Това са огромни суми, които не виждам къде са отишли.
- Казвате, че се оттегляте от ЦСКА, но и че сте дали пари назаем на клуба?
- Купил съм 200 хиляди акции. Всички други пари, които съм дал, трябва да бъдат върнати до края на март. Ако не, синът ми Ивайло има право на своето решение какво да прави. Той вероятно ще продължи да присъства в клуба, докато е възможно. Аз лично на 30 март, след като изтече срокът на кредитите, в съответствие с клаузите в договорите ми с ЦСКА, ако кредитът не бъде върнат, аз ще получа акции. Ще намеря начин тези акции да ги реализирам на фенове и поддръжници на ЦСКА, които биха ги пожелали и имат професионален подход. Ще намеря формула, с която в ЦСКА да влязат хора със сериозно отношение и възможности да помагат, защото моето единствено желание е клубът да има по-добър имидж.

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти