Манджуков: Заявявам твърдо, че ЦСКА няма никакви финансови проблеми

Манджуков: Заявявам твърдо, че ЦСКА няма никакви финансови проблеми

Членът на УС на ЦСКА Ивайло Манджуков успокои феновете, че лицензът на клуба не е застрашен. В интервю за "7 дни спорт" той отсече, че дълговете на армейците са 13 милиона лева. Манджуков говори за отношенията си с Александър Томов, Стойчо Младенов и разкри къде са отишли парите от трансфера на Серджиу Буш.
 
- Г-н Манджуков, ЦСКА не стартира футболната 2015 г. по най-добрия начин. Защо се стигна до загубата в "Надежда"?
- Без да имам нужната спортно-техническа компетенция, мисля, че напрежението даде своето отражение върху футболистите и отборът прегоря в тази среща. За наше щастие и прекият ни конкурент Лудогорец сбърка и това прави шампионата по-интересен.

- Нека минем на въпросите относно финансирането на ЦСКА, които касаят вашето присъствие като член на УС. Смятате ли, че клубът ще успее да се справи с всички финансови задължения и по-специално ще се справите ли със спешните плащания по делата за мениджърите Гонсалвеш и Мадам Ба?
- Разбирам ежедневната тревожност на всички привърженици относно финансовото състояние на любимия ни отбор. Твърдо мога да заявя, че ЦСКА като клуб ще поеме всички, не само най-належащите плащания към мениджъри, но и към държавата. Клубът продължава да погасява успешно своите задължения поетапно. Като член на УС твърдо заявявам следното: не изпитваме никакви финансови проблеми. Ще покрием всички задължения на клуба и ще вземем без проблем лиценз. Нашият най-голям и най-належащ дълг не е толкова към мениджъри и футболисти, а към държавата. Към НАП дължим 9,6 млн. лева. Провели сме многократни срещи с ръководството на НАП и в най-кратки срокове клубът ще преведе сумата от милион и половина лева, за да може всичко да е наред. Проблемът е, че дълго време не е внасяно и тук не става въпрос само за предходните собственици, а и по-предните и още по-предните.

- Каква е общата сума от задълженията на клуба, която е изчистена до момента, и какво има да чистите за в бъдеще?
- Да ви кажа честно, не съм си правил точен разчет на това какви са парите, които сме изчистили. Импровизирайки с информацията, по груби изчисления сумата е около три милиона и половина.

- Това ваши лични средства ли са, или и на други акционери?
- Няма да излизам от общото и ще кажа, че това е сума, погасена от УС, в който освен мен има и други хора. Отговорността е еднаква и за успехите, и за неуспехите. Тези средства са набавени от всички нас.

- Освен към НАП колко общо са задълженията на ЦСКА към момента?
- Към днешна дата са около 13 млн. лева. Не мога да кажа с точност каква е сумата, защото постоянно изникват нови оперативни разходи. Освен това има и суми, които трябва да плащаме по дела, така че не мога да кажа с абсолютна точност сумата.

- Да се върнем отново на делата и сумите по тях, които трябва спешно да погасите. До понеделник трябва да внесете 80 хил. евро, ще бъдат ли внесени?
- Ние като клуб нямаме финансови проблеми и всичко, което трябва да бъде платено в срок, ще бъде платено. Има и друг голям дълг към фирма "Градев спортс". Сумата е 320 хил. евро, а там срокът е 18 март.

- Тази сума също ли ще бъде погасена?
- Да, потвърждавам. Като казвам, че нямаме проблеми, значи имам предвид и тази сума. За нас това е едно огромно бреме, което рефлектира и имиджово върху ЦСКА. Това обаче са суми, които са трупани не само от предишните, а и от по-предишните собственици. Въпреки всичко искам да благодаря на всички собственици и ръководители на клуба от 1990 г. досега, които са помагали по някакъв начин. Как е управляван клубът, е съвсем отделна тема.

- Разговаряли ли сте с бившите собственици на ЦСКА от "Титан" относно договорите, задълженията на клуба и цялостното управление?
- Вижте, аз и моето семейство си имаме бизнес и сме бизнесмени. В този ред на мисли е нормално да поддържаме бизнес контакти с различни среди, така че в това число е и "Титан". Да, говорил съм с господата Борисов и Иванов, коментирали сме и управлението, и договорите. Бих казал, че има една приемственост и наред с лошото има и добро при тяхното управление. Аз предпочитам да запазим едни добри отношения с тях.

- Смятате ли, че има умишлено източване на клуба с фиктивни договори и така наречените фирми "пощенски кутии"?
- Да, има го и този нюанс, но не мога така с лека ръка да кажа кои хора и как се е случвало това. Със сигурност действително има и ненормални неща в договорите, в управлението. Тук е моментът да подчертая, че това се е случвало заради най-различни интереси.

- Правихте ли разчети какви финансови приходи ще има клубът при евентуална титла или, дай Боже, влизане в груповата фаза на Шампионската лига?
- Шампионската лига е много добро пожелание. Ако успеем първо да станем шампиони, а след това до груповата фаза, при всички положения ще имаме доста солидни приходи. С тях ще можем да погасим част от задълженията. Но не искам да поставяме задължителни цели. Първото и най-важно нещо е да играем в европейските клубни турнири. Ако успеем да станем шампиони, ще бъде хубаво, но ако не успеем, няма да е най-голямата драма.

- Как ще коментирате т. нар. коалиция на Левски и ЦСКА срещу по-малките клубове при разпределението на сумите от телевизионни права? Трябва ли според вас да има повече солидарност, или е редно двата отбора да взимат по-големи проценти?
- Това е тема, в която не съм толкова добър. Аз обаче ще потвърдя официалната позиция на клуба, изразена от г-н Томов. А именно, че е добре по-големите клубове да вземат по-голям процент при разпределението на телевизионните права.

- Има ли конфликт на интереси в това, че президентът на един от най-добрите отбори в България - Лудогорец, държи телевизионните права, а и да бъде член на изпълкома?
- Доколкото съм запознат, не само г-н Домусчиев е президент и член на изпълкома. Не мога да разбера защо всички така са се вторачили в него. За мен Лудогорец е един добре структуриран и работещ клуб. Те са един много добър и заразителен пример не само за нас. Така че не смятам, че е чак толкова голям проблем или има конфликт на интереси. Те са ни пряк конкурент за титлата, но се надявам, че в крайна сметка ние ще излезем победители.

- Какви са отношенията на баща ви с Александър Томов и с треньора Стойчо Младенов?
- Ще го кажа в прав текст. Аз лично нямам никакви проблеми със Стойчо Младенов и никога не съм имал. Към днешна дата той си върши перфектно работата и отборът е на първо място в класирането. Относно отношенията ни с Александър Томов също нямаме проблеми. Тук ще подчертая, че аз и баща ми сме миноритарни акционери в клуба и той се управлява от г-н Томов като най-голям акционер. Ние изпълняваме поетите от нас ангажименти, а те са свързани с поемането на оперативните разходи по издръжката на клуба.

- Т. е. фамилия Манджукови няма никакви намерения да отнема властта в клуба от Александър Томов?
- Разбира се, че не. Ние сме доволни от партньорството ни с Александър Томов, както и с другите акционери в клуба. Нямаме никакво намерение да изкупуваме ЦСКА изцяло. Нямам представа какви са аргументите за тези слухове. В тях дори се твърди, че ще вземем клуба на безценица, а това не отговаря на истината. Иначе мога да кажа, че към днешна дата фамилията ни е инвестирала достатъчно средства в клуба.

- Друг въпрос, по който се спекулира, е дали парите от трансфера на Серджио Буш са влезли директно във вашите джобове?
- Категорично мога да заявя, че парите от трансфера на Буш влязоха в касата на ЦСКА. Нито една стотинка от тези пари не е постъпвала по наша частна сметка.

- Има ли вето, което УС е наложил при трансферите?
- В интерес на истината има една новосъздадена тричленна комисия, която по време на трансферния прозорец отговаряше за всички изходящи и входящи трансфери. Тази комисия беше определена от надзорния съвет. В нея влизахме аз, Александър Томов и Диян Инджов, който е представител на фамилия Инджови, които също са миноритарни акционери в клуба. Действително трансферите ставаха консенсусно с участието и съгласието на тримата.

- Освен Буш имаше ли интерес към други ваши футболисти?
- Да, конкретен интерес имаше, и то към конкретен футболист. Имаше и добра оферта за него, но заедно със Стойчо Младенов взехме решение да не продаваме повече играчи. Все пак имаме за цел да спечелим титлата, а и не бих искал да спомена името на футболиста, към който беше офертата.

- А мога ли аз да го кажа? Тони Силва?!
- Да, вие го казвате, това е футболистът.

- Колко силен клуб му размъти главата и съзнанието?
- Мога да кажа, че клубът, от който получихме оферта за него, беше на доста добро средно европейско ниво.

- Ако отборът направи хикс срещу "Берое", това неминуемо ще покачи напрежението. В този ред на мисли докъде УС би гласувал пълно доверие на треньора Стойчо Младенов?
- Доколкото мога да правя изявление от името на целия УС, на Младенов ще му бъде гласувано доверие до края на първенството. Да, давам си сметка, че едно евентуално равенство срещу Берое би повлияло на напрежението, и то в негативен план, но едва ли глобално би променило кой знае колко класирането в "А" група. Така че на Младенов му е гласувано пълно доверие до края на шампионата. Освен това аз не съм привърженик на честата смяна на треньори, която се практикува в България. Това не води до добри резултати.

Асен Томов, "7 дни спорт"

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти